SVI SMO GA PILI KAO DJECA: Napitak koji štiti crijeva, sprječava stomačne probleme – NISMO IMALI KOLIKO JE ZDRAVO

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, poreklom sa Bliskog istoka. U naše krajeve je došao još u doba Turaka, a njime smo se sladili kao djeca tokom zimskih mjeseci.

Salep u prahu je osušeno, mlieveno korijenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Kod nas se salep priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, prosiju i čuvaju na suvom.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 gr. se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Priprema se na sljedeći način:

Sastojci:

1 l vode (ili mlijeka)
1 kašika salepa u prahu
šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomiješa sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vrijeme, pa dodati umućeni salep. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za liječenje upala sluznice crijeva i želuca, a posebno kod raznih vrsta stomačnih problema.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji sprječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zaceljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnosti sluzokože probavnog trakta. prneosi “Novi“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *