Šta se događa sa tijelom žene kada ona prestane da ima intimne odnose?

Evo na kojih pet promena u ženskom tijelu uslijed nedostatka se.sualnih odnosa ljekari upozoravaju:

1. Gubitak libida

Kod se.sualnog nagona važi pravilo „koristi ga ili ga izgubi“.

– Ljudi koji se suzdržavaju od se.sa s vremenom se počinju da se osjećaju tromo, a želja za se.som polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom „Daleko od pogleda, daleko od srca“ – objašnjava dr. Sari Kuper, se.sualna terapeutkinja.

2. Vaginalni zidovi se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

– Ako starije žene nemaju redovno se.sualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na se.sualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Kuper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje zidova vagine, a oba problema su posljedica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će obezbjediti da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Loren Strajher.

4. Pojačani bolovi za vrijeme menstruacije

U nedostatku se.sualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno ustaljenom mišljenju, se.sualni odnos za vrijeme ciklusa može da ublaži menstrualne grčeve.

– Materica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Šnajder.

5. Manji rizik od polnih bolesti

Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Se.sualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr. Šnajder.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje tokom 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih ljekara je otkrio da je „učestalost se.sualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta“, piše Krstarica.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *