Bol u stomaku, grčevi, gasovi… Gastroenterolog objašnjava zbog čega dolazi do ovog i kako da spriječite ove simptome

Sindrom iritabilnog creva pripada funkcionalnim bolestima digestivnog sistema i predstavlja disfunkciju crevnog trakta. U takvim slučajevima, naša creva ne pokazuju uobičajene, normalne funkcije i, ono što je jako važno, nema nikakvog poremećaja organskog porekla. Kod sindroma nervoznih creva tegobe mogu biti iste kao i kod zapaljenskih bolesti creva (kojima ne pripada) pa su dijagnostičke metode i brzo postavljanje dijagnoze jako važni. Najčešće se javlja kod mladih odraslih osoba, ali se zapravo može pojaviti kod bilo koga. Ovo oboljenje je dosta često, pogađa otprilike 1/5 društva.

Uzroci:
Uzroci nastanka IBS-a su brojni, a najčešći, pojedinačno ili kumulativno, neravnoteža crevne flore, preosetljivost imunog sistema, stres…

Tegobe:
Bol u stomaku, grčevi, gasovi, nadimanje, zatvor, dijareja, dugotrajna malaksalost… najčešći su problemi koji se javljaju u IBS-u. Treba istaći i to da su tegobe individualne te svakog pacijenta treba posebno sagledati. U IBS-u crevo je osetljivije, što se kod pacijenta može javiti kao bol i tokom neometanog procesa varenja. Pored toga, svaki unos čak i antibiotika, može izazvati probleme.

Šta uraditi:
Kada se tegobe pojave kod pacijenta, prvi korak je konsultacija i pregled specijaliste gastroenterologa, jer ovi simptomi mogu biti slični drugim bolestima želuca i creva i jako je važno blagovremeno postaviti pravu dijagnozu Savet pacijentima koji imaju IBS:
U ishrani izbegavajte jake začine (kao što su ljute paprike, biber, luk), alkoholna pića, kafu, gazirana pića i konzervisanu, obojenu i hemijski tretiranu hranu. Prioritet treba dati konzumiranju prirodne hrane ali i redovnom vežbanju, fizičkoj aktivnosti kao i životu bez stresa. Pojava tegoba se može tretirati odvojeno, na primer laksativima ili antispazmoliticima. U dosadašnjoj praksi kao izuzetno efikasna pokazala se i upotreba probiotika. Među probioticima, Lacobacillus plantarum 299V je jedan od onih koji najefikasnije smanjuju tegobe sindroma iritabilnog creva i to delujući na sam uzrok. Dnevna doza od 20 milijardi kolonijoformirajućih jedinica (CFU) dnevno je potpuno bezbedna, kroz kliničke studije ispitana i potvrđena i preporučuje se da se koristi najmanje mesec dana, a po potrebi i duže,piše Srbijadanas.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *