NEĆETE VJEROVATI ŠTA ŽENE DODAJU U KAFU: Lakše izdrže dijetu, odlože glad i gube kilograme

Kafa je mnogima saveznik u dijeti, lakše izdrže glad i imaju više energije. Neki dodaju maslinovo ulje, a evo šta kažu nutricionisti

 mnoge je šolja vruće kafe jutarnji ritual bez kojeg ne mogu da zamisle buđenje. Neki vole da bude jaka i bez šećera, drugi dodaju malo mlijeka pa čak i cimeta, a ovaj napitak ih rasani i da im prvu dozu energije.

Novi dodatak polako osvaja svijet, prije svega one koji žele da smršaju koji kilogram. Žene tvrde kako uz pomoć jedne kašičice maslinovog ulja u kafi uspevaju da lakše izdrže dijetu. Imaju osjećaj da mogu da odlože glad, mada ukus nije baš najbolji.

Često mi klijenti kažu da pribjegavaju kafi kad god ih uhvati glad”, objašnjava nutricionistkinja Lora Barek. “Obično im odgovorim da je važno da jedu kad god su gladni, samo treba da pravilno odaberu namirnice.”

Prema njenim riječima, voda je dobar saveznik u dijeti, jer daje osjećaj sitosti, a hidriran organizam uvijek bolje koristi energiju. “Nemam ništa protiv kafe”, kaže Lora. “Ako ništa ne stavite u nju, obično nema više od pet kalorija u jednoj šolji. Međutim, ako se častite raznim dodacima, sirupima ili šlagom, pretvara se u pravu šećernu bombu”, upozorava ona.

Samo jedna kašičica maslinovog ulja oslobađa 40 kalorija, što je skoro trostruko više od kašičice šećera. Zato je ideja o dodavanju ulja u kafu prilično sumnjiva sa te strane.

Mnogi se sjećaju i pomame za takozvanom “metak kafom” koja je vladala prije nekoliko godina. Ideja je bila da se sa kafa umuti s parčencetom putera, a da taj napitak zamijeni doručak sa dosta ugljenih hidrata.

NIkad nije dokazano da je “metak kafa” imala efekta u mršavljenju, a i za novu modu se savjetuje isto – ako pokušavate, budite umjereni.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *