3 KOMADA DNEVNO POMAŽE KOD VISOKOG PRITISKA: Ovo voće je “suho zlato” i za kosti, a evo ko treba da ga izbjegava

Smokve mnogi nazivaju prirodnim “slatkišima”, jer su izuzetno bogate šećerom. Pored toga, one sadrže i proteine, ali i kalcijum, vitamin K, kalijum, gvožđe i magnezijum.

U sezoni, ostaju svježe svega desetak dana nakon branja, ali su zato dostupne tokom cijele godine u sušenom stanju. Zbog šećera, treba ograničiti njihovu konzumaciju, ali drugi sastojci su blagotvorni za cijeli organizam.

smokve-min

Preporučuju se svima koji imaju problema sa zatvorom, jer funkcionišu kao prirodni laksativ. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za zdravlje crijeva. Ljekari ih savjetuju kao vrstu prebiotika – hrane za korisne bakterije u našem stomaku.

Smokve treba da jedu svi koji žele da očuvaju gustinu kostiju. Kako starimo, promjene u tijelu dovode do veće absorpcije kalcijuma iz njih, pa treba jesti namirnice koje ga imaju u obilju.

Zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, suhe smokve su dobra pomoć za regulaciju krvnog pritiska. Time se organizam štiti i od srčanog i moždanog udara, kao i od ateroskleroze.

S obzirom na količinu vitamina K u smokvama, pacijenti koji uzimaju lijekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa ljekarom i provjere da li je potrebno da ih u potpunosti izbjegavaju ili mogu da uzmu barem manju količinu.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *