SVI SE PLAŠE HIPERTENZIJE, A NIZAK PRITISAK MOŽE DA USMRTI ČOVJEKA: Obratite pažnju na ova 3 simptoma

Svi strahuju od posljedica povišenog krvnog pritiska, ali da li znate da i nizak može da bude izuzetno opasan i da predstavlja prijetnju po život? Zašto je nagli pad krvnog pritiska opasan i kod kojih vrijednosti treba pozvati hitnu pomoć, objasnioli su kardiolozi Klivlendske klinike.  

Opšte je prihvaćeno da “normalan” krvni pritisak iznosi 120 sa 80, međutim kardiolozi se slažu da se ove vrijednosti zapravo smatraju “idealnim” i da su neka odstupanja dozvoljena. Pa tako se smatra i da je najniža vrijednost koja (u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja osoeb) ne smatra se opasnom je 90 sa 60, a gornja 140 sa 90. Poznato je i da je naglo povećanje krvnog pritiska izuzetno opasno i može da izazove srčani ili moždani udar. Ali i nagli pad pritiska takođe nosi ozbiljne rizike. Tada dolazi do poremećaja u snabdevanju unutrašnjih organa krvlju, što može imati fatalne posljedice.

“Pritisak ispod 90/60 je opasan jer je u takvoj situaciji poremećeno snabdijevanje krvlju nekih organa i tkiva. Naglim padom pritiska ispod normale dolazi do neuhranjenosti organizma. Prije svega strada mozak, uslijed čega osoba može da izgubi svijest. Tada dolazi do poremećaja u  radu srca, bubrega i jetre”, kažu kardiolozi. Kada se jave slabost, vrtoglavica, poremećaj koordinacije pokreta, neophodno je da se izmjeri pritisak. Ako mjerač pokazuje vrijednosti ispod 85/60, obavezno pozovite hitnu pomoć, kažu ljekari. Postoje izetno opasne bolesti koje brzo napreduju, a koje se manifestuju niskim pritiskom.

“Kada je pritisak ispod 85/60, sve što se dešava u tijelu napreduje veoma brzo. Ako na vrijeme ne pozovete hitnu pomoć, postoji mogućnost da ovo stanje ima fatalne posljedice i završi se smrću”, ističu kardiolozi i napominju da ipak sve zavisi od prvobitnog uzroka koji je izazvao pad pritiska.

MONDO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *