ŠVEĐANI SMISLILI KAKO DA BESPLATNO GRIJU KUĆU: Cijeli Svijet Poludio Za Ovom GENIJALNOM IDEJOM!

Vjerovatno je svima poznato kako su Šveđani ekološki i tehnički napredna nacija. No, njihov najnoviji tehnološki projekat iznenadio je sve i zasigurno je velika novost u ekološkim tehnologijama. Naime, u jednom dijelu Stokholma, tačnije u naselju Skarpnak, gradi se velika baza podataka.

Svi koji posjeduju računare znaju koliko se zagrivaju, ali sigurno još nikad nikom nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu grijanja kuće. Šveđani su se upravo dosjetili toga i došli na ideju da iskoriste tu inače beskorisnu energiju. Toplotnom energijom računara zagrijavat će oko 30.000 domaćinstava. Cijeli projekat vodi kompanija Fortum, a prema njihovim predviđanjima računari bi u budućnosti mogli da griju i više od 10 posto kuća i zgrada. Iz tog razloga su gradski vijećnici odlučili da je u Stokholmu potrebno otvoriti još računarskih centara. Glavni grad zemlje čiji je slogan „u korak s vremenom“, ovim će postati još više ekološki napredan.

Da li ste znali da već neko vrijeme dio toplote za grijanje dobijaju od smeća?

TRIK ZLATA VRIJEDAN

Da li je jeftinije cijeli dan držati grijanje upaljeno ili ga isključiti kad krenete na posao? Šta je gore od zimskog smrzavanja napolju – kad uđete u ledenu kuću koju ne možete odmah da zagrijete. Ali, osim toga kako da vam zimi bude dovoljno toplo vjerovatno vas muči i pitanje da li postoji način na koji možete da uštedite na računima za vrijeme zime. Ovo najviše pogađa kuće koje se griju na struju.

Kako uštedjeti, a da vam bude dovoljno toplo i da li je uopšte dobro da isključite grijanje kad niste u kući?

Ovo pitanje je najlakše onima koje koriste centralno grijanje jer se ono ne plaća po potrošnji, zatim je malo lakše onima koje koroiste TA peć. Punite je dok je jeftina struja, a kada izlazite iz kuće isključite ventilator koji izduvava topao vazduh iz nje. Toplota koja se akumulirala dok ste je punili će činiti vaš prostor mlakim, pa ga možete lako ugrijati, uključivanjem “izduvavanja” kada dođete kući. Za ostale tipove grijanja u koje spadaju razne ploče koje se griju na struju i tako akumuliraju toplotu stvari stoje drugačije. Možda ste pročitali ili čuli negde da grejno telo mora da radi napornije kako bi ugrejalo ohlađeni prostor, ali u pitanju je česta zabluda. Istina je da je potrebno više energije da bi se temperatura stana ili kuće održavala na određenoj visini, nego da se on ponovo zagrije do te vrijednosti.

( LijekizPrirode.com )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *