Jutarnja banana dijeta: S ovim doručkom smršavite 5 kg u 2 tjedna bez po muke!

Nakon što je u Japanu izašla knjiga o dijeti s bananama, počeo je pravi banana-bum! U ovoj knjizi je opisana istinita priča Japanca Hitoshi Watanabe, koji je pomoću ove dijete izgubio 18 kilograma za samo par mjeseci!

banana-stomak

Zašto je ova dijeta postala toliko popularna? Watanabe tvrdi da je za gubitak viška težine potrebno samo zamijeniti uobičajen doručak – s bananama i mlakom vodom!

Hitoshi Watanabe kaže da kombinacija banana s vodom sobne temperature dovodi do ubrzanja metabolizma, zato čovjek koji provodi ovu dijetu, za ručak i večeru može jesti više-manje sve što želi, ali i dalje će gubiti suvišne kilograme.

Također, polu-zrele banane sadrže tzv. otporni škrob, zbog kojeg se osjećamo sitim. Kao rezultat, proces sagorijevanja masti je još intenzivniji, 30% brži nego pomoću tradicionalnih metoda. Voda sobne temperature poboljšava probavu, te smanjuje osjećaj gladi.

Watanabe je nakon brojnih propalih pokušaja da smršavi, odlučio u knjizi objediniti svoja iskustva iz prethodnih dijeta i znanstvene činjenice koje je njegova supruga Sumiko, farmaceutkinja po struci, stekla tijekom istraživanja preventivne medicine.

Stvorili su metodu mršavljenja koju su nazvali jutarnja banana dijeta i odmah oduševili sve koji ne vole baš vježbati. Naime, debljim osobama uvijek se savjetuje da izgore unesene kalorije vježbanjem, a Watanabe je pružio jednostavno rješenje: treba pojesti samo sirove banane uz čašu vode čim se dignu, te ništa ne jesti do ručka. Jednostavno banane sadrže resistentni škrob, koji aktivno potiče gubitak težine.

Naime, nije svaka vrsta škroba jednaka. Škrob se dijeli na probavljivi i rezistentni škrob. Rezistentni škrob se ne razgrađuje u tankom crijevu, nego prolazi u debelo crijevo gdje dolazi do fermentacije. Resistentni škrov pridonosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice crijeva pridonoseći zdravlju gastrointestinalnog sustava.

Pravila nema, osim da pojedete količinu do osjećaja sitosti. Japanci imaju i pravilo 80/20, jer smatraju da se čovjek nikad ne treba prejesti, odnosno potpuno zatrpati želudac hranom. „Osam dijelova punog želuca održavaju čovjeka, dva dijela održavaju doktore.“ Zato mnogi pojedu samo 80% onog što je servirano, dok 20% vrate.

Pravila jutarnje banana-dijete

Doručak

Najbolje je da ujutro natašte popijete čašu mlake vode kako biste pokrenuli metabolizam. Pričekajte pola sata pa pojedite jednu bananu. Ako ste nakon 20 minuta i dalje gladni, pojedite još jednu bananu. Banane moraju biti svježe i ne sasvim zrele, a voda sobne temperature. Popijte vode što više možete.

Ručak i večera

Svi ostali obroci su uobičajeni. Ipak, preporučljivo je da se pridržavate nekoliko jedostavnih pravila, koja će vam pomoći u gubljenju suvišnih kilograma tokom ove dijete:

 • Nikada ne jedite do potpune sitosti. Najbolje je ustati od stola s osjećajem da je još otprilike peti dio vašeg želuca slobodan.
 • Večerajte najkasnije do 20 sati, optimalno vrijeme – 18 sati. Ako osjećate glad, nakon rane večere, pojedite neku voćku, ili malo sirovog muslija s jogurtom ili posnim sirom.
 • Za vrijeme ručka i večere isključite deserte iz svog jelovnika. Ako želite pojesti nešto slatko, jedite voće.
 • Pijte puno vode. Najbolje je piti vodu sobne temperature u manjim gutljajima. Ne piti 30 minuta nakon obroka.
 • U razmacima između obroka možete popiti čaj, kavu, cijeđeni sok.

Zašto prakticirati banana dijetu?

 • Dijeta je općenito zdrava.
 • Banane sadrže vlakna, kalij i dobar su izvor energije.
 • Banane su jeftine te nemate potrebe za kupnjom skupih preparata.
 • Redoviti doručci poboljšavaju metabolizam i sprečavaju prejedanje kasnije tijekom dana.
 • Ako ne pijete kavu za doručak, stabilizirat ćete razinu glukoze u krvi, i samim time apetit.
 • Čaša vode sobne temperature ujutro budi metabolizam.
 • Izbjegavanje obroka iza 20 sati smanjuje želju za noćnim grickanjem i dodatnim debljanjem.
 • Ograničava unos alkohola.
 • Banana dijeta je i odlična dijeta protiv celulita.

 

Izvor: uspesnazena

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *