ŠTA ZNAČI KAD IGRA OKO? NEMA VEZE SA RADOVANJEM – VIJESTI NISU DOBRE: Još 3 simptoma upozoravaju na TEŠKA I OPASNA STANJA

Prema sujevjerju, kad oko igra to može da ima pozitivno i negativno značenje, ali medicinski gledano – to je znak da vam je zdravlje ugroženo.

Trzanje oka koje se svima nama dešava s vremena na vrijeme, a staro sujeverje kaže da predkazuje radosne (desno), odnosno tužne događaje (lijevo), zapravo može da bude znak ozbiljne bolesti. Saznajte koji to propratni znaci koji su upozorenje da se hitno obratite ljekaru za pomoć.

“Igranje” očiju obično izazivaju veći “stresori” u životu – anksioznost, umor ili iscrpljenost, kao i pretjeran unos kofeina ili al*ohola. Mogu da se jave i kao neželjena posljedica uzimanja određenih lijekova. Ali, ponekad su signal nečeg mnogo ozbiljnijeg… Trzanje obično predstavlja manju ‘smetnju’, a koja veoma brzo prolazi. Ovaj simptom često je signal da odvojite vrijeme da se se opustite, smanjite pritisak i otklonite stres.

Upozoravajući znaci

Ako osjetite neki od ovih simptoma, hitno se javite ljekaru.

-Trzaji u drugim dijelovima tijela;
-Trzanje koje traje više od nekoliko dana;
-Slabost, spuštanje kapaka ili dvostruki vid.

Takođe, preporuka je da potražite pomoć lekara ako su vam oči crvene, kapci otečeni ili se pojave drugi simptomi kao što je vrtoglavica. Ovaj simptom nelagode u oku, ne tako retko je bio pokazatelj ozbiljnih bolesti, uključujući autoimune, poremećaje kretanja….

Distonija, na primjer, jeste medicinski termin kojim se obuhvata niz poremećaja koji izazivaju grčeve i kontrakcije mišića. Postoji nekoliko podtipova distonije, ali oni koji su češće povezani sa trzajima očiju su blefarospazam i cervikalna distonija.
Cervikalna distonija uzrokuje grčenje i naginjanje mišića vrata na neobičan način, a u nekim slučajevima utiče na oba oka. Iako distonija nije fatalna sama po sebi, problemi koji se javljaju mogu biti opasni po život ako se ignorišu.

Drugi mogući uzrok trzanja je abrazija rožnjače – sitna ogrebotina na prednjem delu oka usled povrede. Glavni simptom abrazije rožnjače je bol, ali pacijenti takođe mogu da osjete osjetljivost na svjetlost, crvenilo i mučninu.

Ponekad tumor u mozgu može da izazove probleme sa očima i to ako su zahvaćeni temporalni režanj, moždano stablo ili potiljačni režanj.

Kako zaustaviti igranje oka

Stručnjaci iz Nacionalnog zdravstvenog servisa kažu da ovaj simptom često prolazi sam od sebe za nekoliko dana ili nedelja, ali i da postoje načini koji pomažu da se zaustavi:

Pokušajte da pronađete načine da se opustite;
Puno se odmarajte;
Istegnite i masirajte sve mišiće koji su “pogođeni” trazanjem;
Pokušajte da ne razmišljate o njemu, trzaji su obično bezopasni i briga može da ih pogorša.
A postoje i neke stvari koje ne bi trebalo da radite kad imate ovaj simptom:

Nemojte uzimati napitke sa puno kofeina, kao što su čaj i kafa;
Nemojte piti puno al*ohola;
Nemojte prestati da uzimate propisani lijek bez ljekarskog sajveta, čak i ako mislite da je on uzrok trzaja.

Obavezno posjetite ljekara opšte prakse ako…

Imate trzaje oka duže od dvijje nedelje;
Simptom se širi na više lokacija;
Zahvaćeno područje je ukočeno ili slabo pokretljivo;
Sumnjate da vam prepisani lijek izaziva simptom.
(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *