Pijete li puno kafe, ovo će vas zanimati

Svi znamo da nas budi, no kofein i poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit. Učinci traju satima nakon konzumacije. Moglo bi se reći da je normalno konzumirati do 400 miligrama kofeina na dan

Kafa, čaj, kola – sve su to pića koja sadrže kofein i ”dižu” nas. Mnogi od nas ne mogu funkcionirati dok ne dobiju svoju dozu kofeina. No, što se događa s našim mozgom i cijelim tijelom kada uzimamo kofein? Svi znamo da nas budi, no kofein i poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit. Učinci traju satima nakon konzumacije. Moglo bi se reći da je normalno konzumirati do 400 miligrama kofeina na dan.

Djelovanje kofeina na mozak – Može poboljšati pamćenje, no najbolje djeluje ako ga ne konzumirate prečesto. Poboljšava koncentraciju te smo manje pospani. Osim toga, potiče lučenje dopamina pa podiže raspoloženje i ublažava simptome depresije.

Djelovanje kofeina na želudac – Dok su brojni pozitivni efekti djelovanja kofeina na mozak, sa želucem je stvar nešto drukčija. Kako kofein podiže razinu kiseline, može uzrokovati žgaravicu. Osim toga, smanjuje apetit.

Djelovanje na krvožilni sustav – Kofein podiže krvni tlak, no stručnjaci kažu da to nisu razine koje bi nas trebale zabrinjavati. Odnosno, jedna kafa neće toliko podignuti tlak da može napraviti štetu kod zdravih, odraslih ljudi.

Izvor: vecernji

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *