Ne postoji bolji lijek za OBARANJE PRITISKA i HOLESTEROLA od ovog čaja

Čaj od zobi ili čaj od ovsa se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u lečenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova lekovita svojstva. Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne sudove i sprečavaju da se holesterol apsorbuje u telu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnog jednostavniji način je da skuvate čaj.

Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta i moždanog udara. Ovas važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Travari ga čak preporučuju i osobama obolelim od multiple skleroze. Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osetljive organe za varenje.

Takođe, ima svojstva koja pogoduju obolelima od raka debelog creva. Posebno je delotvoran u smanjivanju neželjenih posledica koje se mogu javiti u toku radio i hemo terapije. Mikroelemnati i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imuni sistem i popravljaju krnu sliku.

U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primećeno je da svakodnevna upotreba ovsa u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase. Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska bitrebali da uvrste ovaj čaju svoju ishranu. Ovo nisu sa njegova pozitivna svojstva. Čaj od ovsa se prporučuje svima koji pate od ekcema, imaju osetljivu kožu ili osećaju intenzivan svrab.

Priprema:

5 kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrejte polako do ključanja. Osatvite da vri 5 minuta, a nakon toga da se ohladi.

Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umesto vode.

 

Izvor: zdravlje-i-kuhinja.live

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *