7 namirnica koje “prže” masti na stomaku

Ako imate višak sala na stomaku, i ne znate kako da ga se otarasite, možda bi bilo dobro da uvrstite ove namirnice u vaš svakodnevni meni. Naime, iako ne postoji nikakva čarobna namirnica koje će sama od sebe da sagori sve masnoće, ako jedete ove stvari lakše ćete smršati.

1) KEFIR

7-namirnica-kefir

Fermentisane namirnice su odlične za mršavljenje, ali i za sveobuhvatno zdravlje. A kralj fermentisanih mlečnih proizvoda je kefir. Naime, on je pun probiotika koji će učiniti da vaš probavni sistem funkcioniše mnogo bolje, i samim time ćete lakše smršati. Uvek možete da se odlučite i za jogurt ili kiselo mleko, a ako ne volite mlečne proizvode – kiseli krastavci i turšija imaju isti efekat.

2) JAJA

3) LOSOS

7-namirnica-losos

Ova masna riba je favorit mnogih holivudskih zvezda i manekenki, zato što brzo daje osećaj sitosti, a pritom je i bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove kiseline nisu dobre samo za mršavljenje, već i za srce, zglobove i mozak. Tu su i dragocene omega-6 masne kiseline, pa bi losos trebalo da se redovno nalazi u vašem tanjiru.

4) KELJ

7-namirnica-kelj

Naravno, ova biljka debelih, zelenih listova predstavlja nezaobilaznu namirnicu u svakom planu dijete. Kelj je alkalna namirnica, što znači da će smanjiti kiselost u organizmu, a pritom je i bogat blagotvornim vlaknima. Vlakna su bitna za mršavljenje jer će usporiti puštanje glukoze i samim time neće biti skokova insulina. Uz sve to, kelj sadrži i puno magnezijuma i gvožda, koji smanjuju nivo hormona stresa u organizmu.

5) ZELENI ČAJ

7-namirnica-zeleni-caj

Danas umesto kafe popijte blagotvorni zeleni čaj. Pomoći će vam u smanjivanju masnih naslaga, a pritom će vas i osvežiti. Naime, zeleni čaj pomaže rad tiroide žlezde i poboljšava metabolizam, a taj efekat traje i nekoliko sati nakon ispijanja čaja.

6) JABUKE

7-namirnica-jabuke

Jabuke su fantastične, i jedne su od najzdravijih namirnica koje bi definitivno trebalo da jedete svakodnevno. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko pet grama vlakana, a u njoj se nalazi i pektin, koji se smatra prirodnim sagorevačem masti. Nemaju puno šećera niti kalorija, a pune su vitamina. zato su savršena užina za one koji žele da smršaju.

7) SARDINA

7-namirnica-sardine

Ovu ribu nažalost mnogi ljudi ne vole. Ali, ako spadate među one koji vole sardinu, blago vama. Osim što je sardina jedna od retkih riba koja može da se pohvali niskim sadržajem žive, ona takođe ima puno zdravih omega-3 masnih kiselina. Pored svega toga, predstavlja i odličan izvor vitamina B. Sardina će vam obezbediti neophodne zdrave masti i proteine, pa bi zato trebalo da je jedete kad god ste u prilici.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *