DR NESTOROVIĆ POJAŠNJAVA: Ovo je najefikasniji prirodni lijek protiv gripe, najbolji način obaranja visoku temperaturu

Grip je po sebi najteže virusno oboljenje organa za disanje. Javlja se sezonski i manifestuje se simptomima kao što su povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Pacijent osjeća potpunu klonulost i nemoć, gubitak apetita, pospanost, smetenost i dezorjentisanost.

Upravo hara grip koji daje ekstremno visoke temperature koje se jako teško obaraju. Upravo je u prva tri dana gripa prisutna tjelesna temperatura koja ide i do 40 stepeni.

Grip može da prati i povraćanje i proliv, naročito kod male djece.

Upravo smo ovim povodom razgovarali sa pulmologom i alergologom, dr Branimirom Nestorovićem koji je u intervjuu ispričao kako da liječimo grip i sve tegobe koje on nosi sa sobom, kod djece, ali i kod odraslih.

Koji su prvi simptomi gripa?

– Grip možete da imate samo 4-5 puta u životu. Dakle, na svakih deset godina možete da imate grip. To se pokazalo kao istina, a sve ostalo su infekcije slične gripu.

Grip je rijetka bolest i zavisi od toga kakav je prvi put kada se razbolite – ako ste prvi put imali težak oblik gripa onda ćete uvijek imati blag oblik ili ako je prvi bio blag onda će vam svi sledeći biti teški.

Većina današnjih virusa su slični gripu, Amerikanci ih zovu “fly like” ili bolesti slične gripu. Sve je to isto, pa i ovaj koronavirus ima iste simptome – kaže dr Nestorović.

Kako da kao laici razlikujemo grip od obične prehlade?

– Nikako. Možete da izvadite krv ili brzi test iz nosa, ali on baš nije pouzdan za sve vrste gripa. Za virus H1N1 nije bio pouzdan, negde oko 50 odsto. Inače, nema ni potrebe da ga indetifikujete jer terapije lijekovima nema. Virusne infekcije imaju onu terapiju koja je ustvari prirodna terapija.

Da li se grip drugačije manifestuje kod odraslih i kod djece?

– Nema neke velike razlike. Manifestuje se u obliku jako visoke temperature, bolovima u zglobovima, bolovima u mišićima, glavoboljom i cjelokupno lošim izgledom. Mi smo sada na klinici imali jednu djevojčicu koja je imala zapaljenje srčanog mišića u sklopu gripa, dakle njegov težak oblik. Grip napada sve organe i može da dovede do ozbiljnih problema sa srcem – upozorava dr Nestorović.

Da li postoji neki lijek iz prirode koji najbolje liječi grip?

– Za grip postoji jedna interesantna priča. Godine 2003. su dva palestinska ljekara u Izraelu pronašla da ekstrakt zove, crne zove, djeluje na virus AIDS-a, pa su se bavili time.

Onda su testirali i na druge viruse i pokazalo se da odlično djeluje na virus gripa. Onda su započete multicentrične studije koje su rađene na pacijentima iz Norveške i Engleske, a rezultati su bili odlični.

Međutim, kada se ispostavilo da ne možete da modifikujete te anticijanide koji se nalaze u crnoj zovi i borovnici oni su digli ruke, jer su shvatili da iz njega ne mogu da izoluju lek, jer to nije molekul.

A kada ne može da se izoluje lijek onda tu nema zarade. Svako može da danas da pravi sok od crne zove. Zna se da je ekstrakt iz crne zove najefikasniji lijek za grip. Lijekovi za grip samo usporavaju njegovo širenje, ali suštinski mu ne rade ništa. Samo se sporije šire, pa lijekovi nisu efikasni, skraćuju mu djelovanje za, recimo, jedan dan. Zova je dosta efikasnija, uz naravno stogo mirovanje – naglašava dr Nestorović.

Kada obolimo od jakog virusa, posebno djeca, obično odbijaju hranu, a roditelji teško prihvataju činjenicu da djete neće ništa da jede.

Da li je zabrinjavajuće kada dijete odbija da jede tokom virusne infekcije?

– Dijete tada ne treba da jede, nije to toliko bitno. Treba da pije, što više tečnosti bogate šećerom, recimo zaslađen čaj, jer im je potrebna energija. Ali, deca tada obično neće da jedu i neraspoložena su.

Koje je porijeklo afti ili ranica u ustima i kako ih liječimo?

– Da li znate zašto ljudi imaju temperaturu i ko brže ozdravi – ovi koji skidaju ili oni koji ne skidaju temperaturu? Brže ozdrave oni koji ne skidaju temperaturu. Prema tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dete baš loše izgleda. Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dete mekim peškirom kao da se znoji.

Najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim “seljačkim metodama”. Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature.

Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik. Možda je najbolji list bundeve, ali gde sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija – otkriva naš sagovornik i podseća da ne treba da se plašimo visokih temperatura:

– Temperatura je odbrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje povise temperaturu kada su bolesne. Ribe povišavaju telesnu temperaturu kada su bolesne. To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu – zaključuje dr Branimir Nestorović i savetuje roditeljima da za obaranje temperature od antipiretika ne koriste paracetamol jer je u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *