PROFESORE, ŠTA JA SAD POJEDOH?! – DR VOJA ŠOKIRAO MARIJANU: Dao joj da proba VIRŠLE IZ MARKETA, pa otkrio šta je u njima

U “Jutru” na Prvoj gastroenterolog dr Vojislav Perišić odgovorio je na pitanje da li su zanatske kobasice bolje od industrijskih, dr Perišić je kao iz topa odgovorio da ne mogu ni da se porede, piše Mondo.rs.

Ja sam pitao jednog mesara Batu u jednom vojvođanskom gradu kod Novog Sada od čega pravi kobasice, a on kaže: ‘mljeveno svinjsko meso, 15 grama masti, mlijeko u prahu, malo soli i ništa više. Onda malo prebarim i odimim da dobije šmek i to je sve’. E to je prava zanatska kobasica koja nema aditiva. Vi ne znate šta se nalazi u industrijskim, a u zanatskim su samo komadi finog mesa. Ove industrijske su ‘Pomozi Bože’, razlika je ogromna. Zanatske mirišu, a ove druge, što bi moja pokojna baba Darinka rekla, vonjaju”, rekao je dr Voja i otkrio koliko često smijemo da jedemo kobasice, ali samo u slučaju ako su zanatske.

Želeći da uporedi ukus ovih kobasica, dr Voja je savjetovao Marijanu da proba zanatske kobasice, a potom industrijske. Kada je probala, gastroenterolog je otkrio šta se stavlja u viršle koje gotovo svi jedemo.

Zanatske viršle treba da jedete dva puta nedjeljno, a ove druge opterećuju jetru. Znate li vi da se njima dodaje ženski karmin kao korektor boje?”, rekao je dr Voja, nakon čega je voditeljka ostala u šoku: “Profesore, pa šta ja sad pojedoh?!”, pitala je, na šta je dr Perišić odgovorio: “To malo što ste unijeli je ništa, ne brinite”.

Važno je gdje kupujemo viršle, jer zanatske ne štete zdravlju.

“U Beogradu ima nekoliko mesara koji imaju zanatske kobasice. To što čitate sastav, ne znači ništa. Ne treba da pretjerujete sa viršlama i kobasicama, opterećuju organizam. Kada jedete zanatske, sve se svari kako treba i to je kapitalna razlika”, istakao je gastroenterolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *