SVINJSKA MAST: Otkrijte za koje sve BOLESTI je LEK

Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje. U poslednje vreme je nezasluženo zapostavljena jer se pogrešno smatrala nezdravom. Osim što se koristi u kulinarstvu, ona ima svoje posebno mesto u kozmetici, ali i u narodnoj medicini.

Istraživanja brojnih medicinskih stručnjaka pokazala su da ovaj domaći proizvod sadrži zasićene masti koje mogu da budu jedan od uzročnika povišenog holesterola. Međutim, činjenica je da ukoliko se konzumira umereno i na odgovarajući način, ima izuzetna lekovita i blagotvorna dejstva na ceo naš organizam. Zbog toga, ovaj prirodni preparat se danas sve više koristi na razne načine.

U skladu sa tim, predstavićemo vam kako može da se koristi svinjska mast kao lek, te kako se ona pravi. Saznajte, koji su to domaći kozmetički proizvodi bazirani na njoj. Otkrijte za koje sve zdravstvene probleme možete da je upotrebite.

Kako napraviti svinjsku mast kod kuće

Nekada je pravljenje svinjske masti poveravano iskusnim i stručnim ljudima koji su ovaj posao obavljali bez greške. Razlog tome je činjenica da je ovaj prirodni melem predstavljao osnovu svake domaće kuhinje. Korišćen je i kao lek za mnoge boljke.

Ukoliko vas zanima kako se pravi svinjska mast, rećićemo vam da je najvažnije pravilo da ne dozvolite da ona pregori. Dakle, mora dovoljno da se ispeče da ne bi došlo do njenog kvarenja.

Priprema ovog domaćeg proizvoda vrši se tako što se:

  • Stvrdnuta slanina iseče na komade debljine ruke. Njih zatim trebate iseći na kockice.

  • Potom se ubacuju u zagrejanu posudu ili kazan u koju je sipana količina vode koja bi pokrila njegovo dno.

  • Potrebno je da se na jakoj vatri meša ova smesa.

  • Zatim da se njen intenzitet smanji čim primetite da kockice slanine počinju da poprimaju žutu boju.

  • Nakon toga se posuda sklanja sa vatre i ostavlja da se prohladi.

  • Sada je potrebno da se mast procedi u posebnu kantu ili lonac.

  • Ostaci slanine koji se nisu istopili mogu da se koriste kao čvarci, od kojih možete napraviti i brojna domaća ukusna jela.

U čemu se ogleda lekovitost svinjske masti

Svinjska mast kao lek je neverovatno dobra za celokupno zdravlje, iako joj se često daje epitet da je štetna za ljudski organizam. Naime, ovaj prirodni melem je najzaslužniji za dugovečan život naših predaka. Neki od njih su doživeli duboku starost, jer nisu imali zdravstvenih problema kao što je to slučaj danas.

Upravo zbog svega gore navedenog, sa sigurnošću možemo da kažemo da je svinjska mast kao lek neprikosnovena. Ako je koristite činite puno toga dobrog za vaše zdravlje:

  • Prevencija srčanih oboljenja,

  • dijabetesa,

  • Alchajmerove i Parkinsonove bolesti,

  • artritisa,

  • ali i malignih bolesti.

Za šta je sve dobra svinjska mast

Kao što smo već spomenuli, prekomeran unos zasićenih masti kojih ima u ovom proizvodu može da dovede do povišenja holesterola u krvi. To često za posledicu ima pojavu brojnih degenerativnih bolesti, kao i ateroskleroze. Kao alternativno rešenje za svinjsku mast uzet je margarin baziran na biljnim uljima. Slobodno možemo reći da je ovo velika zabluda. Naime, ovaj industrijski proizvod sadrži visok nivo transmasnih kiselina koje su veoma štetne za vaše zdravlje.

Margarin podiže nivo lošeg, a snižavaju dobar holesterol veoma brzo, što dovodi do opasnosti od srčanog udara. Osim toga, obzirom da ovu „zamenu“ za naš domaći proizvod koristimo gotovo svakodnevno, loše utičemo na zdravlje u celosti.

  • Povećavamo rizk od šećerne bolesti.,

  • Povišenog pritiska.

  • Doprinosimo bržem razvoju oboljenja krvnih sudova.

  • Posebno je štetan jer se uvećava mogućnost od prekomerne telesne težine.

Ne sadrži štetne trans masti

Sa druge strane, mast svinjska ne sadrži transmasne kiseline i zbog toga je daleko zdravija od margarina. Stoga, ukoliko se koristi umereno i na pravilan način ona ima pravo blagotvorno dejstvo na vaš organizam.

Za zdrave kosti potreban je kalcijum, a kojeg danas veoma retko unosimo putem hrane. Za one koji su netolerantni na laktozu, pravi izbor je svinjska mast za zglobove i kosti. Baš ona sadrži velike količine vitamina D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *