VAŠI NOKTI SU OGLEDALO VAŠEG ZDRAVLJA: Ako primjetite ove promjene na noktima podhitno potražite savjet ljekara

Zdravi nokti trebalo bi da budu ružičasti, što znači da su snabdjeveni krvlju i kiseonikom, a promjene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i ishranom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Žuti nokti

Odjednom su se na noktima pojavile žute i smeđe fleke. Ako ste pušač, ove fleke se javljaju zbog nikotina. Sindrom žutog nokta označava i stanje kad dolazi do njihovog zadebljenja. Mogu biti uzrokovani poremećajem limfne drenaže, reumatoidnog artritisa, a mogu biti i simptom malignih bolesti, imunodeficijencije i problema sa disajnim putevima.

Lomljivi nokti

Nokti koji brzo pucaju i lako se lome otkrivaju probleme sa štitnom žljezdom. Ova žljezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu vide na noktima i kosi.

Plavi nokti

Plavičasti nokti posljedica su lošeg dotoka kiseonika, što znači da ukazuju na probleme s disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Tamne linije i udubljenja na noktima

Tačkasta udubljenja, odnosno rupičasti nokti, mogu biti posljedica psorijaze, kao i drugih autoimunih bolesti. Poprečne reljefne linije na noktima se nazivaju Beau-ove linije, a do njih dolazi zbog nemogućnosti normalnog rasta nokta. Osim što linije mogu biti uzrokovane Rajnaudovim sindromom, pojavljuju se i kod osoba koje su nedavno imale srčani udar.

Nokti bi trebalo da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak željeza. Ako je dio nokta udubljen, a dio ispupčen, takav oblik može biti posljedica problema s plućima i bronhijama.

Savijeni nokti

Okrugli nokti savijeni prema dole ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetrom, ali i na bolesti srca. Ali, ponekad je takav oblik noktiju nasledan i nema veze s bolestima.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *