Pitate li se – Jesu li ribe iz konzerve uopšte zdrave? Evo odgovora

Konzervirane ribe su nesumnjivo jeftinije, lakše dostupne i jednostavnije za jesti ali, šta je sa njihovom prehrambenom vrijednošću?

Svjesni ste šta znači riba u prehrani. Zbog toga nastojite makar jedanput ili više puta u sedmici da se na vašem jelovniku nađe riba.

Pitate li se, jesu li ribe iz konzerve jednako zdrave kao i svježe?

Tako kažu 

Uzimajući u obzir stavove stručnjaka iz američkog državnog poljoprivrednog centra  (United States Department of Agriculture’s National Nutrient Database) odgovor je potvrdan. Ribe u konzervi znači,  imaju isto onoliko zdravih sastojaka kao i svježe. “S tim da je potrebno kombinirati svježu i konzerviranu, budući da gore navedeno ima svoje pozitivne ali i negativne strane.”

Plus i Minus

Konzervirane ribe su jeftinije i lakše dostupne za razliku od svježih, isto tako, njihov rok trajanja je daleko duži. Istina je da imaju više masti, soli i nemaju takav okus kao svježe. Ribe, koje su namijenjene za kuhanje, su uglavnom ulovljenje u njihovom prirodnom okruženju. Dakle, nisu kao svježe koje možete kupiti u trgovinama – uzgajane. Isto tako, u nekim vrstama gojene ribe je znatno više otrovnih materija nego kod onih ulovljenih u divljini.

Tako kod konzervirane ribe, kažu da ima više kalcija nego kod svježe ribe jer u konzervi se kosti ribe omekšaju i mogu se jesti s tim im se povaćava njihova vrijednost, kaže Kristin Kirkpatrick.

Neka budu u ulju

Ako se već odlučite za ribe u konzervi, izaberite one koje su u maslinovom ulju, ne one u vlastitom soku jer prve imaju dosta više omega 3 masnih kiselina. Ulja pomaže očuvati više hranjivih sastojaka u ribi za razliku od vode.

I za kraj

Važno je da tijelu obezbijedite unos masnih kiselina omega 3. Ako vam riba u konzervi nudi tu mogućnost, odlučite se za nju. Tako tijelu nećete uskratiti hranjive sastojke koje osiguravaju ribe.

Ipak, svoj meni obogatite i svježim ribama, uspostavite ravnotežu.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *