JAČAJU IMUNITET I OBARAJU PRITISAK: Bobice koje čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova

Hipertenzija je bolest savremenog doba, a odgovarajuća hrana može pritisak da drži pod kontrolom.

Visok pritisak kada se ne leči ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje. Hipertenziju stručnjaci nazivaju “tihim ubicom” jer ne daje simptome i obično se otkriva slučajno. Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Kada “gornji” pritisak pređe 140, a “donji” 90 smatra se da je povišen krvni pritisak. Kada je već jasno da hipertenzija postoji korigovanje ishrane, uz fizičku aktivnost, je neophodno.

Dovoljna količina kalijuma u ​​ishrani pomaže u održavanju zdravlja srca, tako da je ključno da unosite dosta hrane bogate ovim mineralom. Dnevne potrebe žena za kalijumom su 2.600 mg, a muškaraca čak 3.400 mg, osim kod osoba koje boluju od određenih bolesti.

Pola šake suvog grožđa sadrži gram vlakana i 212 miligrama minerala kalijuma. Zato je ovo suvo voće idealno u borbi protiv visokog pritiska. Na regulisanje krvnog pritska uticaće i redovna konzumacija semenki poput suncokreta, bundeve… Pistaći, bademi, orasi i lešnici takođe su dobar izbor.

Kalijum je vrlo važan nutrijent i održavanje njegovog nivoa u granicama poželjnog je od presudnog značaja za pravilno funkcionisanje organizma. Smanjenje nivoa kalijuma uticaće na mnoge procese, a nutrcionistkinja Lauren Beljk iz Veksner Medikal Centra upozorava na znakove kojim organizam šalje signal da kalijum nedostaje.

  • Hroničan umor
  • Grčevi u mišićima
  • Osećaj slabosti i vrtoglavica
  • Nadimanje

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *