DOKTOR PERIŠIĆ: Ako hoćete da smršate, OVO nikako ne smijete da radite!

Ako muku mučite sa kilogramima, možda je vrijeme da poslušate savjet stručnjaka

Gostujuću u Jutarnjem programu Prve televizije, gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić otkrio je da naše srce, mozak i crijeva rade “u leru” kada odlučimo da kilograme skidamo izgladnjivanjem. Iako mnogi smatraju da će na taj način najbrže istopiti neželjenje masne naslage, profesor uvjerava da time postžu samo kontraefekat i svom orgaizmu čine medvjeđu uslugu. Otkrio je razloge i zašto gladovanje nikako ne treba primijenjivati tokom dijeta.

“To nikako ne smije i najčešća je greška, nikako izgladnjivanje! Naš mozak, naša crijeva i srce, oni vole stalno da “rade”. Isto tako i cijeli naš sistem za varenje – on radi i tokom čitave noći. I za to je potrebna ogromna kalorijska ekspanditura, odnosno energija. Ako toga nema jer smo gladovali, organizam će raditi, kako kažu automehaničari, “u leru”. I to nikako nije dobro”, rekao je gastroenterolog.

Prof. dr Vojislav Perišić je u daljem izlaganju naveo koje su najzdravije metode u skidanju kilograma i podvukao da određeni broj obroka i užina između njih mora da postoji u svakodnevnoj ishrani.

“Ne mijenjajte ništa, samo hodajte više i nikako nemojte da gladujete. Apsolutno morate da imate tri obroka i dvije užine. Doručak je jak, ručak neka bude sa puno povrća i dvije užine koje mogu da budu i hljeb sa džemom, jabuka ili pomorandža”, istakao je.

Šetnja četiri kilometara dnevno

Na kraju doktor je posavjetovao ljudima da prije započinjanja dijete provjere krvni pritisak, lipide, njihove frakcije i šećer u krvi.

“To je osnov svega. Ako je to u redu, krećite se četiri kilometara dnevno i videćete rezultate. Najbolje je, kako ja zovem, kombinovana dijeta. Vi morate da razmišljate šta ćete jesti, i kako će to vašem organizmu prijati. Možete leti da jedete malo više kao Grci nego kao nordijski narodi, da birate nemasnu ribu i maslinovo ulje. I uvijek jedite do prvog osjećaja sitosti, e tada zastanite i napravite pauzu da se ne biste prejeli. Pa kada opet ogladnite, malo zavarajte glad nekom lakom užinom”, posavjetovao je gastroenterolog Perišić na kraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *