5 NAMIRNICA KOJE NE GOJE: Možete da ih jedete i uveče, kilogrami se ne vraćaju

Određene namirnice možete jesti u bilo koje doba dana, bez bojazni da ćete ugroziti rezultate dijete. Opšte je poznato da se kod većina dijeta i režima ishrane ne preporučuju obroci u kasnim večernjim satima, međutim postoje određene namirnice koje imaju veoma mali broj kalorija, te ih možete jesti i uveče, ali, naravno, u umjerenim količinama. Ukoliko ste u procesu mršavljenja, ovaj spisak namirnica možete da konzumirate bez straha da ćete vratiti višak kilograma.

Mlijeko
Mlijeko sadrži triptofan, aminokiselinu koja vam može pomoći da brže zaspite. Uz to, mlijeko je bogato kalcijumom i vitaminom D, koji poboljšavaju zdravlje kostiju.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su bogati antioksidansima i odličan su izbor za kasne sate, jer će vas zasititi. Idealna količina bi bila pola šake.

Povrće
U večernjim satima treba jesti što laganiju hranu, pa se iz tog razloga preporučuje povrće. Ono ima veoma malo kalorija, a “zasitiće” vam želudac, te ga iz tog razloga nutricionisti preporučuju.
Ćuretina
U pitanju su nemasni proteini, koji će vas duže činiti sitim, a neće vam stvarati dodatne masne naslage. Pored ćuretine, možete jesti i nemasni sir.
Integralne žitarice
Namirnice bogate ugljenim hidratima pomažu u povećavanju triptofana u organizmu, ali ipak treba biti na oprezu – obrađeni ugljeni hidrati kao što su tjestenina, bijeli hljeb ili čips uzrokuju nagli skok šećera u krvi. Međutim, integralne žitarice imaju suprotan učinak.

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *