ENDOKRINOLOG TIJANA DANGUBIĆ TVRDI: Uzrok sala na stomaku nije loša ishrana, evo gdje griješite pa vam se gomilaju masne naslage!

Ovo je okosnicu tjelesnog sistema za odgovor na stres i ključ za vitku liniju
Često se kaže da se danas veoma “brzo” živi, što prouzrokuje brojne posljedice. U takvim okolnostima je stres neizbježan. Upravo je on zadužen za mnoge zdravstvene porbleme u vašem organizmu, kao i uporno salo na stomaku.

Šta se dešava sa tijelom kada se sa nekim posvađate ili se iznervirate?

Onog trenutka kada nastupi stres, nadbubrežne žlijezde počnu da luče sterodini hormon – kortizol. Naravno, on donodi benefite našem zdravlju. Ali, sa druge strane, ukoliko ga ima previše u dužem vremenskom periodu, prouzrokuje u našem organizmu brojne probleme. Iz tih razloga je veoma važno da držite nivo ovog hormona pod kontrolom i to na prirodan način.
– Nivo kortizola je generalno viši ujutru, a potom njegov nivo opada tokom dana. Ima ulogu u regulaciji šećera u krvi, upravljanju načinom na koji tijelo koristi ugljene hidrate, masti i proteine, manjnjuje upale, regulisanju ciklusa spavanja,kontroli krvnog pritiska ali i funkciju centralnog nervnog sistema – kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog, za “Telegraf”.

I naglašava da je lučenje kortizola korisno u situacijama kada je tijelo u nekoj vrsti “opasnosti”. Tada on dovodi do oslobađanja glukoze koja obezbjeđuje brzu energiju, kao i do povećanja pritiska koji pospješuje prokrvljenost mišića. Problem je što se u bilo kojoj vrsti stresa luči povećana količina kortizola koji tada ima negativne efekte, naročito ako dugo traje. Zato se često naziva i hormon stresa.
– Tada dolazi do povećanog nivoa šećera u krvi, ali i insulina koji to pokušava da kompenzuje tako što se stvara veća količina masnog tkiva, a samim tim i gojaznost koja je osnova za hroničnu upalu cijelog organizma i za pojavu mnogih bolesti – kaže dr Dangubić.

Simptomi povećanog lučenja kortizola su:
dobijanje na tjelesnoj težini na stomaku i u gornjim partijama leđa,
povišen pritisak,
pojava osteoporoze,
slabost mišića,
akni,
strija na tijelu,
hroničnog umora,
glavobolje,
nervoze,
pojačana žeđ,
češće mokrenje,
promijene raspoloženja,
smanjen seksulani nagon.

novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *