6 stvari koje svako treba da zna o depresiji: Kako nastaje ovo psihičko stanje

Depresija nije prolazno neraspoloženje ili osjećaj tuge zbog neke situacije, već ozbiljno psihičko stanje koje treba da se liječi!

1. Depresija može da se pojavi bez “dobrog” razloga

Sigurno ste bar nekad čuli blisku osobu kako kaže da se oseća depresivno, na primjer zbog problema na poslu ili loše komunikacije sa partnerom, ali klinička depresija je nešto sasvim drugo i ove pojmove ne treba miješati. Klinička depresija se često javlja bez uzroka. Kada su hemikalije u mozgu koje kontrolišu raspoloženje u neravnoteži, dolazi do pojave neprijatnih osjećanja, čak iako je sve u životu u savršenom redu.

2. Postoji puno različitih uzročnika depresije

Nije moguće ustanoviti jedan konkretan uzrok depresije, a istraživanja pokazuju da je to najčešće kombinacija više faktora. Najčeće je to spoj genetske predispozicije i određenih faktora okruženja koji mogu biti okidači.

3. Depresija je ozbiljnija od obične tuge

Tuga je dio čovjekove ličnosti, prirodna reakcija na određene okolnosti. Svako od nas se bar jednom u životu osjećao tužno. Za razliku od tuge, depresija je psihičko oboljenje koje ima više simptoma od lošeg raspoloženja.

4. Djeca nisu imuna na depresiju

Iako se ne suočavaju sa problemima kao odrasli i djeca nažalost nisu imuna na depresiju. Dijete se tokom odrastanja može susresti sa različitim vidovima stresa kao što su nasilje i borba za vršnjačko prihvatanje.

5. Depresija je oboljenje

Depresija je oboljenje za koje naučnici smatraju da nastaje disbalansom hemikalija u mozgu koje nazivaju neurotransmiteri. Ove hemikalije imaju važnu ulogu u regulisanju raspoloženja i na razne načine utiču na funkcionisanje organizma.

6. Depresija se liječi

Godinama se razvija sve više priznatih tretmana za liječenje depresije, ali je neophodno liječenje psihoterapijom. Uz terapije neki pacijenti uzimaju i medikamente po preporuci psihoterapeuta. Kada se primete prvi znaci depresije, neophodno je odmah potražiti stručnu pomoć, piše “Lovesensa“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *