KUHANA PŠENICA SPAS JE ZA SVAKU ŽENU: 5 razloga zašto je obavezno trebate jesti…

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem…

U kombinaciji sa medom i orasima ona je riznica zdravlja. Među brojnim modernim trendovima velnes kulture i zdravog življenja, u posljednje vrijeme je aktuelno mišljenje da pšenicu treba izbjegavati. Ipak, ova popularna žitarica milenijumima unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane, što, imajući u vidu njena hranljiva i korisna svojstva, apsolutno opravdava njenu upotrebu. Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korištena žitarica na svijetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza.

Cijela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba interalne pšenicu u ishrani je korisna i blagotvorno djeluje na čovjekov cjelokupan sistem. Konzumacija kuhane pšenice na redovnom nivou može da djeluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije i hemoroida. Vjerovatno ne postoji biljka koja je više upotrebljavana i poznatija na cijelom svijetu. Pšenica, na latinskom Triticum, kako se smatra, potiče iz jugozapadnih dijelova Azije i vjeruje se da je u ishrani korištena i prije čak dvanaest milenijuma.

Odavno je smatrana biljkom koja ima važnu religioznu ulogu u mnogim drevnim kulturama, upravo zbog hranljivosti na kojima su počivala pokolenja starih, pa i savremenih naroda. U grčkoj, rimskoj, sumerskoj, ali i finskoj mitologiji postoje božanstva pšenice. U nekim dijelovima Kine i danas se smatra za svetu biljku. Jedna trećina ukupne svjetske populacije svoju ishranu zasniva u pravo na upotrebi pšenice i njenoj obradi na različite načine. Proizvodi od pšenice dominiraju na svjetskim tržištima i u prehrambenoj industriji, te se ona i dalje smatra jednom od najznačajnijih žitarica na Zemljinoj kugli.

Ljekovitost pšenice Integralno, cijelo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu cjelokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet. Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenicaima veći udio proteina od svih ostalih žitarica. U 100g nekuhane pšenice ima 351 kalorija, 13g bjelančevina, 2.5g masti i 70g ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dok mineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integrale pšenice, odnosno cijelog zrna.

Za šta je korisna kuhana pšenica:

Skuhana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbjeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i uopšte ima benet za zdravlje. U jednoj šolji kuhane pšenice ima 151 kalorija, 8.19g hranljivih vlakana, 58g magnezijuma, 11.1g mangana, 0.09g triptofana.

Regulacija tjelesne težine – Upotreba integralne kuhane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer sprječava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Liječenje hroničnih upala – Kuhana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ – Integralna pšenica, posebno mekinje, djeluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate biljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Zašto konzumirati integralnu kuhanu pšenicu:

Integralna kuhana pšenica sadrži veliki udio hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice. Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan dio korisnih sastojaka. Upravo zbog toga i preovladava trend izbjegavanja pšenice u ishrani, misleći pritom najprije na bijelo brašno i slične proizvode. Bijelo pšenično brašno ima minimalnu korist za zdravlje, pošto se tokom prerade gubi više od 50 odsto njene hranljive vrijednosti. Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminu E, folnoj kiselini, fosforu, cinku, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima. Integralno pšenično brašno, naprotiv, sadrži sve ove sastojke. Zato se preporučuje da se umjesto tjestenina od bijelog brašna konzumiraju one od integralnog pšeničnog brašna.

Priprema kuhane pšenice:

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procijedi i kuha. Količina vode za kuhanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuha se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuhana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao dio obroka. Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suho grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Salata od kuhane pšenice:

Kuhana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate. Za pripremu ovog recepta je potrebno: 300g pšenice, 1 i po šolja sjeckanog peršuna, pola šolje sjeckanih listova nane, 1 crveni luk isjeckan na kockice ili kolutove, 1 paradajz, nekoliko listova zelene salate, četvrtina šolje limunovog soka, četvrtina šolje maslinovog ulja, pola kašičice soli, malo bibera.

Pšenicu oprati i skuhati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocijediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promiješati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi. Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.

Izvor: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *