S koliko godina ste dobili prvu menstruaciju? Evo šta to otkriva o vašem zdravlju

PRVA mjesečnica je važan dio puberteta. Podatak o tome kada ste dobili prvu menstruaciju može pružiti uvid u vaše zdravlje, uključujući otkrivanje rizika od nekih bolesti i koliko dugo biste mogli živjeti.

Može predvidjeti rizik od srčanih bolesti

Podignite ruke u zrak ako je vaša prva menstruacija došla prerano li kasno. Kada kažemo rano, mislimo na razdoblje prije desetog rođendana, a kasnim se smatra razdoblje nakon 17. godine.

Znanstvenici su otkrili da žene koje su prvu menstruaciju dobile izvan normalnog starosnog razdoblja mogu biti izložene većem riziku od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog pritiska u usporedbi sa ženama koje su dobile prvu menstruaciju u dobi od 13 godina.

“Dokazano je da je dob menarhe (prve menstruacije) povezana s mnogim stvarima vezanim za zdravlje žene”, kaže Martha Gulati, profesorica medicine i šefica kardiologije na Sveučilištu Arizona-Phoenix.

Razlog ove veze je još uvijek nejasan, a stručnjaci upozoravaju da rezultati istraživanja nisu konačni.

Problemi s tjelesnom težinom

Istraživanje je pokazalo da je dobivanje prve mjesečnice prije 12. godine povezano s povećanjem tjelesne masti u ranoj odrasloj dobi i pretilošću kasnije u životu.

“Ranija menarha vjerojatno je povezana s višim indeksom tjelesne mase”, objašnjava Mary Pat Gallagher, pedijatrijska endokrinologinja i docentica na Odjelu za pedijatriju na NYU Langone te dodaje: “Povišeni indeks tjelesne mase u dječjoj dobi odgovara povećanom BMI-ju u odrasloj dobi.”

Rizik od dijabetesa tipa 2

U istraživanju za 2019. godinu provedenom na više od 15 tisuća žena znanstvenici su otkrili da su one koje su dobile menstruaciju u dobi između osam i 11 godina imale 70 posto veću učestalost dijabetesa tipa 2 u usporedbi s onima koje su dobile menstruaciju u dobi od 13 godina.

Pretilost bi mogla biti dio ove veze – istraživanje pokazuje da je menstruacija u mlađoj dobi povezana s višim BMI-jem u kasnijoj životnoj dobi, a sam povišeni BMI glavni je faktor rizika za dijabetes tipa 2, istaknuli su autori studije.

Zdrava trudnoća

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija trudnoće koju karakteriziraju visoki krvni tlak i oštećenja drugih organa, često bubrega. Ako se ne liječi, može biti opasna po život za vas i vaše dijete. Istraživanje provedeno na ginekologiji ISRN pokazalo je da žene koje dobiju menstruaciju u dobi od 10 godina ili ranije imaju tri puta veću vjerojatnost da će razviti preeklampsiju u usporedbi s onima koje su dobile prvu menstruaciju u dobi od 13 godina.

Rizik od raka dojke

Što duže imate menstruaciju, to je veći rizik od raka dojke. Žene koje započinju s menstruacijom prije 12. godine imaju oko 20 posto veći rizik od raka dojke u usporedbi s onima koje menstruaciju dobiju nakon 14. godine, pokazuju istraživanja. Druga istraživanja pokazuju da ulazak u menopauzu u kasnijoj dobi – recimo, nakon 55. godine, može povećati rizik od raka dojke za 30 posto u odnosu na žene koje u menopauzu uđu prije 45. rođendana.

U trećem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu otkrili su da je duža menstruacija povezana sa specifičnim vrstama karcinoma dojke: tumorima osjetljivim na estrogen i lobularnim tumorima. Nalazi sugeriraju da više estrogena i spolnih hormona koje vaše tijelo proizvede tijekom svog životnog vijeka povećava rizik od karcinoma dojke koji su hormonski osjetljivi.

Koliko dugo ćete živjeti

Žene čija menstrualna razdoblja počinju kasnije i koje menopauzu dožive kasnije u životu imaju veću vjerojatnost da će doživjeti 90 godina, sugerira studija sa Sveučilišta u Kaliforniji objavljena u časopisu Menopause. Istraživači su otkrili da će za žene koje su dobile menstruaciju nakon 12. godine biti manja vjerojatnost da će imati određenih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti ili dijabetesa, piše The Healthy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *