Kunica, hajdučica, stolisnik: Mnoge bi nedaće sebi žene prištedjele, kada bi za kunicom posegnule!

U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi, može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti

Kunica ( Achillea millefolium ) je biljka koja je, u narodu, literaturi, ali i u stotinama godina dugoj praksi korištenja u svrhe liječenja, poznata i kao hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, kostrijet, ravan, roman, romonika… Kako ima bogatu “ličnu kartu”, tako ima i bogato iskustvo u liječenju raznih bolesti, u prvom redu ženskih. U starim zapisima i stoji: “Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme za kunicom posegnule.” I svoje botaničko ime, Achillea, dobila je prema grčkom junaku Ahilu. Kunica, prema tome, jednostavno rečeno – daje snagu. Pročitajte zašto je stolisnik jedan od asova među ljekobiljem.

“Gorka droga”

Hajdučka trava ili stolisnik uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svijetlozelena ili crveno-smeđa. Ima mnoštvo perastih listova. Cijela biljka veoma je ugodnog mirisa. Cvjetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cvjeta bijelim cvjetovima od juna do augusta. Bere se za vrijeme cvjetanja, a listovi do jeseni.

Za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi s kratkim peteljkama, i cijela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučku travu ili stolisnik ubrajaju u “gorke droge”. Odsječeni dijelovi se vezuju u kite i suše na promahi ili sušnici na temperaturi 35-50° C. Pošto stabljika ne sadrži ljekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvijet.

Nadzemni dio biljke sadrži do jedan posto eteričnog ulja, vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Eterično ulje hajdučke trave dobija se destilacijom pomoću vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.

Ljekovitost

U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnogu višegodišnju bolest. Samo se treba iskušati.

Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zacjeljivanje rana i ublažavanje bola. Spolja se upotrebljava kao antiflogistik, slično kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Zbog prisustva vitamina C, daje se kod krvarenja i hemoroida.

Kunica je naročito dobra za liječenje raznih oboljenja ženskog reproduktivnog sistema, kao što su rak na maternici, upala jajnika, bijelo pranje, miomi, izostanak menstruacije. Također, kunica je veoma moćno sredstvo za ublažavanje posljedica klimakterija.

Hajdučica liječi i upale živaca na rukama i nogama, bolne navale krvi u glavu, migrene, vrtoglavice, mučninu. Očna oboljenja sa suzenjem, probadajući bolovi u očima, te krvarenje iz nosa, još su neke tegobe koje čajevi, obloge ili kupke od hajdučke trave uspješno mogu otkloniti.

Čaj od stolisnika liječi i ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod liječenja osipa na koži – psorijaze. Također se upotrebljava kod angine pektoris. Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno djeluje za liječenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu.

RECEPTI

Liječenje bijeloga pranja žena
Priprema: Uzeti po 40 g lista i cvijeta kunice i kamilice i po 10 g kadulje i lišća koprive. Potom, 4 velike kašike ove mješavine se popare s 1 l ključale vode. Nakon što sve odstoji 10 minuta, procijedi se kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kad se ohladi na temperaturu tijela, ovim čajem se ispire rodnica.

Istovremeno se pije čaj, koji se priprema tako da se 3 velike kašike mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, trave ive, dubačca, kamilice, kadulje, divljeg mažurana i bijele koprive popare s 1 l ključale vode. Nakon što odstoji cijelu noć poklopljeno, procijedi se i pije umjesto vode u toku dana.

Čaj protiv nadimanja
Priprema: 1 velika kašika mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, kantariona, gorke djeteline, lincure, metvice paprene i komorača, popari se sa 1 dl ključale vode. Čaj se ostavi poklopljen sve dok ne bude mlak, pa se potom procijedi. Pije se triput dnevno, pola sata prije jela.

Liječenja kamena u žuči
Priprema: Uzeti po 25 g lista i cvijeta kunice rosopasa, smilja, aniša, metvice paprene i ploda sene. 1 velika kašika te mješavine popari se s 2 dl ključale vode, poklopi i nakon 2-3 sahata procijedi. Pije se triput dnevno poslije jela.

Iskašljavanje poslije upale pluća
Priprema: Kod dugotrajnog iskašljavanja poslije upale pluća dobro djeluje mješavina od po 25 g tetrljana, kičice, timijana i izopa. 1 velika kašika te mješavine popari se s 2,5 dl ključale vode i nakon 10 minuta procijedi. Pije se toplo, ujutro i navečer po 1 šolju.

Unutarnja krvarenja
Čaj od kunice djeluje protiv krvarenja iz hemoroida i iskašljavanja krvi. Ako se napravi ekstrakt od 20-30 g kunice, te 10 dana pije ( dnevno po 2-3 čašice ), zacijeljuju sve unutamje rane, ma gdje one bile, a organizam se čisti od usirene i ustajale krvi.

NAPOMENA:

Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osjetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osjetljive kože treba da koriste samo mlade, tek procvjetale biljke, a čaj da piju u manjim količinama.

Izvor: aura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *