NIJE HOLESTEROL, NISU NI TRIGLICERIDI, A NIJE NI GOJAZNOST: Ovo je uzročnik broj 1 INFARKTA, tvrdi kardiolog dr Tanović

Najveći neprijatelj čoveka je STRES. On je označen kao glavni faktor rizika za nastanak srčanog infarkta i šloga,od čega umre oko 2/3 od svih oboljelih izjavio je Prof Hadži-Tanović na Kongresu internista Srbije još 10 juna 2012.

Od tada se, nažalost, ništa nije proijmenilo na bolje…

– Stres izaziva lučenje adrenalina, koji izaziva spazam-skupljanje krvnih sudova, što pak može da dovede do srčanog infarkta. Imao sam pacijenta od 20 godina života, koji je iako je bio zdrav, dobio srčani infarkt, kada ga je ostavila djevojka. Posljedica tako ekstremnog stresa, dovela je do spazma- suženja jednog krvnog suda srca, nastao je prestanak cirkulacije u tom dijelu srca, nedostatak kiseonika i ishrane srčanog mišiča,što je prouzrokovalo srčani infarkt. Na sreću sve se dobro završilo,bez većih posljedica objašnjava profesor Hadži-Tanović.

S druge strane veselo raspoloženje, posebno smijeh dovodi do popuštanja spazma, dovodi do širenja krvnih sudova i predstavlja najbolji anti-stres program.

Pozitivno razmišljanje i vjera da će se problem dobro završiti takodje dobro djeluje na pozitivan metabolizam i razgradnju negativnih, slobodnih radikala, koji su odgovrni za uništenje ćelija. Umjesto uzimanje velikih doza anti-oksidanata, smijeh, dobro raspoloženje i pozitivno raspoloženje značajno produžuju život i spriječavaju nastanak kardiovaskularnih akcidenata u vidu srčanog infarkta i šloga, ali i ubrzavaju ozdravljenje.

Stresogene profesije kao što su menadžeri, novinari, hirurzi itd, kraće žive, za razliku od umjetnika,slobodnih profesija. Posebno dugo žive slikari.

Umjerena svakodnevna fizička aktivnost, šetnja od 45 min, vožnja biciklom, plivanje I drugi rekreativni sportovi, takođe spadaju u duo anti-stres programa,jer poboljšavaju metabolizam,ubrzavaju razgradnju i eliminaciju štetnih materija, koje su odgovorne za nastanak kardiovaskularnih obolenja.

Muzika se takodje ubraja u obavezan i sastavni dio anti-stres programa,jer dovodi do popuštanja spazma krvnih sudova i samim tim do bolje ishrane važnih organa u organizmu čoveka. Postoje setovi odabrane muzike i specijalne muzičke seanse, koje se preporučuje menadžerima i ljudima izloženim pojačanom stresu.

Dobar vic, šala, vesela pozorišna predstava koja vas nasmije dobro utiče na amortizaciju svakodnevnog stresa.

Šetnja obalom rijeke, pozitivna druženja uz dobro raspoloženje i smeh su od neprocenjive vrijednosti za zdrav i dug život,a takodje i dobra prevencija za mnoga obolenja.

Pravilna ishrana je takođe sastavni dio dobre preventive. Voće sa puno vitamina C,povrće i riba su najkvalitetniji deo ishrane, jer sadrže dosta vitamina ,minerala i antioksidanasa.

Ljubav je nezaobilazni dio našeg kvalitetnog života. Duge intimne veze djeluju pozitivno smirujuće, dok česte nove veze djeluju stresogeno .

Ne propustite ni jedan dan u vašem životu da makar jedan od gore pomenutih anti-stres programa ne primijenite,a smijeh i dobro raspoloženje ništa ne koštaju, a donose neprocjenjivu dobit. prenosi “Novi“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *