Ovo mlijeko je opasno, ne kupujte ga! Doktor Voja objasnio razara srce i diže holesterol, a ima ga u svim prodavnicama

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na K1 o mlijeku i njegovim blagotvornim, ali i štetnim dejstvima. Najvažniije je prepoznati koje mlijeko je najzdravije, i znati gdje ga kupujemo, kakve krave su ga dale… U suprotnom, upozorio je on, mlijeko može sadržati supstance koje su štetne za kardiovaskularni sistem, jetru i srce.

“Značajno je da ljudi znaju o mlijeku, mnogi kažu da je mlijeko opasno, ne samo zbog alergija nego i drugih pojava. Sada se priča o tipovima mlijeka, mlijeko A1 sadrži betakazein iz kog može da se napravi opijat kazeomorfin, u A2 mleku ga nema”, rekao je on.

Koje krave daju bolje, a koje lošije mlijeko?

“Jeste vidjeli one male krave, zovu ih bušice? One prave A2 mlijeko, bez kazeomorfina, i to mleko je zdravije jer ne stvara opijatno dejstvo tokom varenja. To dejstvo utiče dalje na bolesti srca, hipertenziju, jetru… Velike krave prave A1 mlijeko, ono samo po sebi nije dobro, ali ga one prave u velikoj količini pa se isplate. Jedan moj prijatelj ima krave na Zlataru, i kupio je jednu seriju krava. Pogledam ja dvije, žgoljave, male, nikakve. Kaže mi da zimi ne moraju u štalu, prave manje mlijeka ali je ono zdravije”, rekao je doktor Voja i objasnio šta to zapravo znači.

“Govorimo o aktivnim hemijskim supstancama, u procesu varenja iz kazeina se stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja se odlično apsorbuju, idu pravo u krv i mozak, a imaju opijatno dejstvo. Prosječna krava u Srbiji, 70 odsto je A1. Mi smo izgubili u stočarstvu korak sa populacijom krava koje daju zdravo mlijeko. Znate li gde nema betakazeina? U kozjem i ovčjem mlijeku, narod kaže zdravije je i to je tačno”, kazao je on.

Profesor Perišić je ranije objasnio kakav jogurt nije zdrav, i kako da prepoznamo lažni sir napravljen od zejtina, a sada je iznio i jednu zanimljivu tezu vezanu za majčino mlijeko.

“U mlijeku majke dojilje, prva dva mjeseca ima A1 kazeina. Beba dolazi na svijet, priroda je sve namestila, nakon dva mjeseca prestaje da ga pravi jer više nije potreban. Bebi je to dejstvo potrebno jer je dolazak na svijet užasna promjena i stravičan stres. E zato, mlijeko umiruje prva dva mjeseca, a onda se tip kazeina u majčinom mlijeku meijnja. Otkud grčevi kod beba? Moja teza, i ne samo moja, je da je to reakcija straha na situacije iz spoljašnjeg svijeta. Roditelji moraju da razumiju, u mom selu, kada snaja rodi dijete, njen zadatak je samo da ga hrani, kupa, pjeva mu, priča mu… Okruži ga ljubavlju i toplinom. A sada majke imaju još po pet poslova, služe čitave porodice, idu na posao, vode računa i o emocijama prema muškarcu, preplavljene su obavezama pored djeteta, ta anksioznost prenosi se na bebu. Bebe po selima nemaju kolike”, rekao je on,prenosi Mondo.

Gdje i kako naći A2 mlijeko, i sam profesor Perišić priznaje da je komplikovano pitanje.

“Krave se u Evropi mogu naći na lokalu, na Islandu, na ostrvima između Engleske i Francuske. Samo crne, sitne krave daju A2 mlijeko, one što se šetaju i zimi, e one daju pravo mlijeko”, rekao je on i razbio i jednu zabludu vezanu za “opasnost” iz mleka.

“Nije opasna mliječna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin”, rekao je on. Pročitajte i šta je doktor Voja rekao o surutki koja čisti jetru!

Izvor:balkanplus.net

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *