GLOG – BILJKA SA NAJJAČIM SMIRUJUĆIM DEJSTVOM: A pored navedenog, uspješno izbacuje i višak vode iz cjelokupnog organizma…

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i doiljama.

Berba gloga:

Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog raste uz puteve, ivice šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima.

Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni.

Cvjetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja. Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.

Kapi od gloga:

– 20 g usitnjenih listova i cvijetova prelijte s 200 ml 70 postotnog alkohola. Povremeno promješajte. Nakon tri sedmice procijedite i profiltrirajte.

Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti. Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvnog i nervnog sistema.

Sirup od gloga:

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendirajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata.

Smanjite ringlu i pustite da odstoji još pola sata. Procijedite tečnost i kada se ohladi, stavite je u fržider. Bobice izblendirajte dodajući im novu vodu.

Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.

Taj sok pomješajte s prvobitno iscijeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine. Sipajte u sterilizovane flaše i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Pomoć kod infarkta:

Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpeli infarkt.

Sastojci:

240 ml sirupa od gloga; 30 ml tinkture od srčanika; 30 ml tinkture od korijena đumbira; 30 ml tinkture od kaktusa, Selenicereus grandiflora; 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike.

Priprema:

Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promješajte. Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.

Izvor: stil

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *