ZA POMOĆ I UBLAŽAVANJE ASTME: Jak kašalj, otežano disanje, zviždanje u plućima i bronhima…

Astma je jedna od najčešćih bolesti modernog doba…

Astma nije bolest pluća – njezin uzrok je nepravilan rad imuniteta. U većini slučajeva astma je povezana sa alergijom. Ova bolest u razvijenim zemljama zahvaća 7% – 10% stanovništva, a ta brojka stalno raste. Karakteriziraju je simptomi koji se ponekad manifestiraju, a zatim nestaju – kašalj, otežano disanje, zviždanje u bronhima i plućima. Kada je u okolini prisutan neki alergen, tada imunitet reagira na njega i uzrokuje upalnu reakciju u plućima. Uobičajeni alergeni su: plijesan, grinje, prašina, hrana, lijekovi, pelud, životinjska dlaka i razne kemikalije. Konvencionalna medicina nudi niz lijekova koji pomažu kontrolirati astmu, ali imaju štetan učinak na zdravlje. Međutim, astmu možete spriječiti ili ublažiti i na prirodan način.

Zdrava crijevna flora:

Alergija i astma su često povezane sa disbiozom – disbalansom mikroorganizama u tijelu. U vašem probavnom traktu, na koži, u nosu, ušima, očima, noktima, plućima nalaze se kolonije “dobrih” mikroba, koji obavljaju puno važnih funkcija. Jedna od njihovih dužnosti je da vas štite od patogenih mikroorganizama. Kada je normalna flora uništena, tada se može pojaviti cijeli niz zdravstvenih problema – poput astme, alergije, leaky gut sindroma, rasta Candide, zatvora, proljeva, kroničnih infekcija i loše apsorpcije nutrijenata. Zato je jako bitno uspostaviti normalnu crijevnu floru, redovito uzimajući probiotike i fermentiranu hranu (miso, kefir, jogurt, kiseli kupus i slično).

Pravilna prehrana:

Nezdrava procesirana hrana spada u skupinu najčešćih alergena. Mnogi aditivi i konzervansi poput bisulfita, kalijevog metabisulfita i sumpornog dioksida mogu izazvati teške napadaje astme. Pasterizirani mliječni proizvodi, glutenske žitarice, šećer, soja i kikiriki su namirnice koje stimuliraju upalne procese i pridonose stvaranju viška sluzi u organizmu. Izbjegavajte ih! Ako se želite u potpunosti riješiti astme i alergije, trebate se pridržavati anti-upalne dijete. Antiupalne namirnice pomažu uskladiti rad vašeg imunološkog sustava i suzbiti upalne procese.

Čišćenje doma:

Važno je da čistoću doma održavate uz pomoć prirodnih i ekoloških sredstava koja ne sadrže alergene. Izbjegavajte tepihe, redovito čistite i usisavajte kuću. Koristite samo kvalitetne filtere za usisivače. Od velike pomoći su i pročišćivači zraka s antialergijskim filterima. Pazite da se na zidovima, posebno u kupaonici, ne pojavljuju crne gljivice koje su veoma štetne za ljude sklone alergijama. Neki prirodni proizvodi – npr. ekstrakt sjemenki grejpa, imaju antigljivična svojstva, pa ih možete koristiti za čišćenje vašeg doma.

Vitamin D:

U posljednje vrijeme sve češće se spominje povezanost između nedostatka vitamina D i astme. Nakon 60 godina istraživanja, znanstvenici su dokazali da nedostatak ovog vitamina može uzrokovati slabiji rad dišnih organa i povećati rizik od nastanka astme. Vitamin D igra važnu ulogu u usklađivanju imuniteta blokirajući citokine koji uzrokuju upale, npr. interleukin 10. Zanimljivo je da se simptomi astme pogoršavaju u zimi i u rano proljeće, kada su zalihe vitamina D u vašem organizmu smanjene. Nije teško obnoviti zalihe vitamina D u organizmu – to možete učiniti izlažući se suncu 20 minuta svakodnevno.

Kiropraktika:

Sigurno se pitate kako je kiropraktika povezana sa astmom? Naime, porođajna trauma vratne kralježnice može uzrokovati simptome astme. S obzirom na to da kod rođenja djeteta liječnici bebu obično vuku za glavu, većina žena ima probleme sa prvim vratnim kralješkom. Namještanje atlasa, prvog vratnog kralješka, uz pomoć posebne metode može olakšati život ljudima koji pate od astme, glavobolje, vrtoglavice i cijelog niza drugih tegoba.

Vježbe disanja:

Još od davnina i vremena drevnih jogija, tehnike disanja koriste se za opuštanje, meditaciju i postizanje optimalnog zdravlja. Sada se pokazalo da disanjem možete kontrolirati i astmu. Ruski liječnik Buteyko je sredinom prošlog stoljeća razradio posebnu tehniku disanja, koja pomaže kontrolirati napadaje astme. Ovu tehniku je potrebno naučiti pod vodstvom iskusnog stručnjaka, a kasnije je možete primjenjivati i sami.

Za pomoć kod astme mogu se koristiti se sljedeće biljke:

– crni kim

– zeleni čaj

– majčina dušica

– crni kohoš

– anis

– kamilica

– amalaki

– kopriva

– gingko biloba

– šipak

– ružmarin

– gavez

– tamjan

– crvena djetelina

– podbjel

– divizma

O pravilnom kombiniranju ovih biljaka i trajanju terapije raspitajte se kod lokalnog travara. Astma je ozbiljna bolest i nije ju lako pobijediti. Ali, budite uporni i ne odustajte jer sigurno možete sebi pomoći. Uz malo odlučnosti i znanja o prirodnoj medicini i to je moguće, o čemu svjedoče iskustva mnogih ljudi.

Izvor: net

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *