U čemu je razlika između maslaca i margarina

Mnogi proizvodi u sebi sadrže određenu količinu margarina, pogotovo grickalice i peciva, piše “Edukacija“.

Koliko je zdrava konzumacija margarina?

Stručnjaci navode da bi margarin trebalo izbjegavati, odsnosno proizvode koji ga sadrže

Naime, brojna istraživanja su pokazala da margarin treba izbjegavati jer je štetan po zdravlje.

Ova namirnica je u svakodnevnu ishranu ušla početkom dvadesetog vijeka, kao jeftina zamjena za maslac. Vremenom je zamijenio malsac, koji je zdrava i prirodna namirnica.

Kako nastaje margarin?

Proces pravljenja margarina odvija se u nekoliko faza. Prvo, prema navodima stručnjaka, upotrebljavaju se štetni sastojci u štetnim hemijskim procesima. Naime, biljne masti iz margarina dobijaju se od soje, kukuruza, palme, repice, koje se procesom hidrogenizacije pretvaraju se u margarin. Ovakav proces izaziva veliki broj nusproizvoda.

Sam proces hidrogenizacije mijenja oblik ulja, pri čemu nastaju transmasti za koje je dokazano da su štetne po zdravlje.

Brojna sprovedna istraživanja ukazala su na štetnost transmasne kiseline na holesterol, odnosno na porast lošeg holesterola.

Transmasne kiseline u organizmu povećavaju rizik od raznih oboljenja kao što su dijabetes, kancer, insulinska rezistencija.

U margarinu se čak nalaze i opasne hemikalije – metanol, PHA poliaromatični ugljovodonik, aceton, fosforna kiselina i druge štetne hemikalije.

Biljna ulja iz margarina sadrže omega 6 masne kiseline koje u odnosu na omega 3, mogu izazvati upalne procese koji dovode do hroničnih bolesti.

Stručnjaci preporučuju maslac, koji je zdrav i bogat vitaminima K2, A, D i E.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *