VOLITE DA JEDETE GRAH ALI VAS NADIMA? Dodajte ovaj sastojak pred sam kraj kuhanja i zaboravite na ovaj problem

Pasulj spada u grupu zdravih namirnica, obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor bjelančevina i sadrži vitamine poput folata i gvožđa. Takođe, sadrži malo masnoće i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj ishrani.

Međutim, mnogi izbjegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova.

Ovu mahunarku možete da jedete bez straha od nadimanja, ako ga veče ranije potopite u vodu, pa sutradan isperete. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance.

Procesom potapanja pasulja dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda baci, a pasulj počne da se kuva, udeo tih složenih supstanci je daleko manji. Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.

Postoji još jedan trik i to mnogo jednostavniji. Sve što treba da uradite jeste da u šerpu u kojoj se kuha pasulj dodate kašiku sušene nane ili par listića nane i to 20 minuta pred kraj. Ne morate da brinete, ova začinska biljka neće promijeniti ukus pasulja, prenosi Stvar ukusa.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *