DOMAĆI SOK OD BRESKVI BEZ KONZERVANSA ISPROBAM MNOGO PUTA

Sastojci:
5kg neočišćenih breskvi
1,5kg šećera

4 limontusa
12l vode

Priprema:
Breskve oljuštiti i odvojiti od koštica.

Izmiksirati ih u blenderu uz dodatak vode koju uzmem od 12l koliko ukupno treba.
Izmiksirane breskve sipavi u veću šerpu,dodati limontus,šećer i vodu da bude ukupno 12l.Staviti da se kuva i kuvati 15minuta od vremena kad proključa.
Skuvani sok odmah sipati u zagrejane flaše koje se odmah zatvaraju i umotaju u neku tkaninu gde trba da ostanu do hladjenja.
Ovako pripremljen sok može se čuvati tokom cele zime.
Posluživanje
Pre služenja sok lepo rashladiti.

BONUS:

DOMAĆI SOK OD VIŠANJA BEZ KUHANJA – DOBIJE SE ČAK 15 LITARA SIRUPA

 

Višnje su izuzetno zdrave, a sok od višanja možete napraviti bez kuhanja, a cijeli postupak pripreme je vrlo jednostavan – pripremljeni sok možete zatim i ostaviti za zimnicu. Mjera je predviđena za 15 litara sirupa, ali možete i urediti količinu po želji.
POTREBNO:

7 vrećica limuntusa
10 litara ocijeđenog soka od višnje
10 kg šećera

POSTUPAK:
Uklonite lišće na višnjama, peteljke i trule plodove a onda ih operite i procijedite od vode. Ostavite u neku posudu na 24 sata, izgnječite da se odvoje od koštica meso višnje. Dodajte 3 vrećice limuntusa, izmiješajte, prekrijte i ostavite da odstoji na hladnom mjestu.

Ocijedite i pritisnite nečim teškim, a onda procijedite kroz gustu gazu i prevrćite talog žlicom. Operite gazu povremeno da prođe lakše sok.
Možete iskoristiti meso višnje za džem. Dodajte limuntus i šećer, izmiješajte i onda nastavite miješati svakih 15 min. Pokupite pjenu koja se stvori na površini.

Izlijte sirup u flaše i dobro ih zatvorite, a onda čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *