Pomiješajte ova 2 jeftina sastojka iz kuhinje i sipajte ih u teglu: Krasula će rasti kao nikad prije

Krasula, poznata i kao stablo novca, smatra se u Feng Shuiju magnetom za privlačenje obilja. Ova sukulenta ima okrugle mesnate listove slične novčićima, što joj daje naziv stablo novca.

Za njegu krasule nije potrebno mnogo truda. Potrebno je pravovremeno zalivanje, posebno rijetko tokom zimskih mjeseci, i dobro osvjetljenje. Prema vjerovanju, što više raste, to privlači više novca. Malo ljudi zna da krasula može cvetati, a njeni cvjetovi simbolizuju lepotu i obilje.

 

Da biste očuvali zdravlje, rast i cvetanje stabla novca, možete ga prirodno hraniti. Krasuli su potrebni kalcijum i fosfor za razvoj korena i formiranje novih izdanaka. Azot podstiče zelenilo biljke, ali treba biti oprezan s njim, jer u velikim količinama može štetno uticati na krasulu.

Organski izbor za ishranu krasule uključuje ljuske jaja, bogate kalcijumom. Sameljite ljuske jaja u prah, pomiješajte 1 kašiku tog praha sa šećerom i 1 kašikom zemlje. Ovu smesu dobro promešajte, stavite je u posudu i zalijte biljku. Dodatni efekat možete postići dodavanjem samljevene kore banane.

Pored ishrane, ljubav je ključna za razvoj biljke. Cvijet osjeća vašu energiju, pa ukoliko ga negujete s ljubavlju i pažnjom, vjerovatno će neprestano rasti i razvijati se.

Važno je napomenuti da je krasula, ili stablo novca, prelepa južnoafrička biljka s mesnatim zelenim listovima, sočna i laka za održavanje. Najbolje je postaviti je blizu prozora, a zalivanje treba biti rijetko, 1-2 puta mjesečno, prilagođeno stanju zemlje u saksiji. Nakon zalivanja, uvijek uklonite višak vlage iz posude.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *