Zajedno cimet i žalfija jači su od svake hemije: Zapišite ova 3 recepta I čuvajte zauvijek za vašu porodicu!

Zimu bi mnogi od nas najradije prespavali poput medveda, jer sa njom uvijek dođe i sezona gripa, prehlada, viroza i raznih upala.Tada su i ljekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje prije nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lijekove naših baka kojima su stoljećima tjerale bolest iz kuće.

 

Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuvanju već je vijekovima i lijek za niz bolesti.“Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik.

Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata:Rakija od žalfije:Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema.

Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vrijeme, svakog dana pijte po malo.Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti.U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana.

Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!Žalfija i cimet protiv bronhitisa.Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta.Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta u toku dana.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *