RASOL I KISELI KUPUS SU BOMBA ZA ZDRAVLJE, A POGREŠNO IH UZIMAMO: DR ČUBRILO OTKRIO KAKO DA NE PRAVE PROBLEME S CREVIMA

Kiseli kupus i rasol su moćni antioksidansi i krcati su vitaminom C, najvažnijim nutrijentom za jačanje imuniteta, što je posebno važno u zimskom periodu. Međutim ova supernamirnica i njen sok, mogu i te kako da izazovu probleme s varenjem, da stvore nadutost i gasove… Razlog je zato što ih uzimamo na pogrešan način, objasnio je u emisiji “RTS Ordinacija” prof. Dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta.

 

 

“Onaj ko ima gasove će reći da je to od rasola i kupusa. Od ovog prvog teško da možete da imate gasove. Kako? U čašu vode stavite supenu kašiku rasola. On ne treba da se pije čist. Naš narod je strašno čudnovat. Ako bih ja sad čist rasol popio, ne samo da bih imao gasove, to bi već bila mnogo ozbiljnija patologija creva. Ali ako se pije razmućen u vodi, to će nam obezbediti dovoljno bakterija“, kaže profesor.

Kiseli kupus, namirnica koja je tokom cele zimske sezone obavezno prisutna na srpskim trpezama, takođe ume da “teško padne” na stomak. Opet, reč je o načinu na koji ga konzumiramo, objašnjava profesor Čubrilo. On smatra da je najbolje prvo testirati sebe i videti koja količina nam pravi problem u crevima. A evo kako da to i uradite…

Uzmete jako malo, pa ga prvo sameljete, uzmete sa vodom, pa ako tada vidite da vam stvara probleme, ne treba da ga koristite. To je test koji otkriva da ne valja tanko crevo, da nema doboljno enzima. Ako to imate, znajte da ste uprskali”, napominje profesor i dodaje:
“Zbog načina života ste creva izraubovali. Prvo uzmete manju količnu i oporavite creva i posle možete da ga jedete”, zaključio je.

MONDO

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *