NE SKIDATE ČARAPE KADA KRENETE NA SPAVANJE? Evo zašto odmah treba da PRESTANETE sa ovom navikom

Navika da spavamo noću sa čarapama izgleda i nije toliko dobra. U redu je da povremeno ako vam je hladno to uradite, ali neka to ne bude prečesto, jer usporava infekciju, a može izazvati i neke od kožnih infekcija.

Evo kako utiče na organizam:

Utiče na cirkulaciu

Čarape osiguravaju da su naša stopala topla, što privremeno može povećati cirkulaciju krvi. Ali ako duže nosite čarape, učinak je suprotan pa se protok krvi smanjuje.

Rizik od kožnih infekcija

Obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su izrađene vaše čarape. Sintetički materijali, poput poliestera ili najlona, nisu ugodni za kožu i ne dopuštaju vašim stopalima da dišu.Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu da utiču na vaša stopala.

Ako su neke jake hemikalije, kao što su boje i smole, bile iskorišćene za izradu vaših čarapa, velike su šanse da ćete razviti iritaciju i osip. Ako su elastične trake koje drže čarape na nogama preuske, mogli biste se probuditi s bolnim crvenkastim tragovima. Kao i svaki pripijeni komad odeće, čarape sa uskim elastičnim trakama mogu ograničiti protok krvi uzrokujući oticanje.

Utiče na tjelesnu temperaturu

Kada se noću odmarate, tijelo nastavlja da radi i puno toga se događa dok spavate. Temperatura tijela mijenja se nekoliko puta tokom noći, a mi bolje spavamo kada nam je hladnije. Ako nosite čarape koje nisu od prozračnih tkanina, vaša telesna temperatura može porasti i ometati vam san..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *