BROJ OBOLJELIH OD DENGA GROZNICE DOSTIŽE REKORDE: Obratite pažnju na SIMPTOME, ako se ne liječi na vrijeme, može biti FATALNA

Broj oboljelih od denga groznice u Evropi raste i mogao bi da dostigne rekordne vrijednosti ove godine, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija. U Bangladešu se epidemija širi i preminulo je više od 1.000 ljudi.

Doktorica Slavica Maris objasnila je šta je denga groznica, koji su njeni simptomi i da li postoji mogućnost da se epidemija proširi

Denga groznica raste, a broj oboljelih se u 50 godina posljednjih udvostručio. Na godišnjem nivou u svijetu oboli od sto do 400 miliona ljudi, ali nemaju svi tešku kliničku sliku, negdje oko 96 miliona ljudi oboli teže. To je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komarca iz grupe Aedes i uglavnom rezervoar ove infekcije je čovjek. Imamo više od sto zemalja u svijetu za koje možemo da kažemo da se održava ova infekcija”, kaže doktorica Slavica Maris.

Dodaje da se groznica ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

“Denga groznica se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, već isključivo preko komarca. Komarac se zarazi ubodom bolesne osobe, posebno u akutnoj fazi bolesti, kada pacijent ima povišenu temperaturu i kada je povećana koncentracija virusa u krvi. Potrebno je desetak dana, da taj komarac postane infektivan i da može preneti infekciju na neku drugu osobu”, kaže doktorica i objašnjava da postoje četiri tipa Denga groznice.

“Postoje četiri tipa denga groznice. Svakim od njih možemo da se zarazimo samo jednom, s tim da infekcija jednim tipom ne obezbjeđuje imunitet od ostalih tipova groznice. Moguće je imati denga groznicu, ali svaka druga infekcija nosi veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti”, dodaje.

Simptomi bolesti

“Simptomi se razlikuju u odnosu na težinu bolesti. Pacijenti ima visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, intenzivna glavobolja, može se javiti osip po tijelu, mučnina i povraćanje, ali su rijetke su ozbiljnije komplikacije”, kaže dr Slavica Maris.

Teži oblici Denga groznice

Denga hemoragična groznica daje blage simptome, koji se vremenom pogoršavaju.

“Simptomi denga hemoragične groznice mogu biti blagi, ali postepeno se pogoršavaju u roku od nekoliko dana. Pored blagih simptoma denga groznice, mogu se javiti i znaci unutrašnjeg krvarenja. Moguće je krvarenja iz usta, desni ili nosa, koža je vlažna, moguće je oštećenje limfnih i krvnih sudova, ali i unutrašnje krvarenje, smanjen je broj trombocita, stomak je osetljiv, primjetne su male krvne mrlje ispod kože, puls je slab. U slučaju da se ne liječi na vrijeme denga hemoragična groznica može biti i fatalna”, kaže dr Slavica Maris.

Sindrom denga šoka

“Sindrom denga šoka težak je oblik denga groznice, koji može biti fatalan. Mogući simptomi su intenzivan bol u stomaku, dezorijentacija, iznenadan i brz pad krvnog pritiska, teško krvarenje, povraćanje. Ukoliko se ne liječi ovaj oblik na vrijeme, bolesti može biti smrtan. Na godišnjem nivou u Bangladešu premine od 20-25 hiljada osoba, najčešće djece i adolescenata, koji uglavnom imaju ovu težu formu bolesti”, kaže dr Slavica Maris i objašnjava da je najbolje izbjegavati mirise koji privlače komarce, kako bismo se zaštitili od mogućeg zaražavanja denga groznicom.

Zaključila je da je potrebno izbjegavati mirise koji privlače komarce, izbjegavajte boravak napolju u ranim jutarnjim i večernjim satima. Vrsta komaraca koja prenosi bolest razmnožava se u čistoj, stajaćoj vodi. Kante sa vodom moraju da budu poklopljene, preporuka je i da se uklanja višak vode iz saksija sa biljkama.

i do Balkana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *