DENGA GROZNICA HARA, OČEKUJE SE REKORDAN BROJ OBOLJELIH: Ovo su svi SIMPTOMI, dr Maris apeluje da izbjegavamo mirise!

UEvropi je 2022. godine zabilježeno više slučajeva lokalno zaraženih denga groznicom nego u cijeloj prethodnoj deceniji.

Broj obolelih od denga groznice u Evropi raste i mogao bi da dostigne rekordne vrednosti ove godine, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija. U Bangladešu se širi epidemija, umrlo je više od 1.000 ljudi. Globalno zagrevanje i klimatske promjene omogućile su komarcima koji prenose ove viruse da prošire svoju teritoriju, zbog čega je sada u opasnosti polovina svetske populacije. Šta je denga groznica, koliko nam je blizu, koji su simptomi i kako se liječi, otkrila je dr Slavica Maris, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

“Denga groznica raste iz decenije u deceniju, a broj oboljelih se u posljednjih 50 godina udvostručio. Procena Svetske zdravstvene organizacije je da na godišnjem nivou u svetu oboli od 100 miliona do 400 miliona ljudi, ali nemaju svi tešku kliničku sliku. Oko 96 miliona ljudi oboli teže. Denga groznica je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca iz grupe edes (aedes). Rezervoar ove infekcije je uglavnom čovjek. Imamo preko sto zemalja u svetu za koje možemo da kažemo da je prisutna ova infekcija”, rekla je dr Maris u emisiji “Uranak” na televiziji K1.

Ona je dodala da se denga groznica ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, već isključivo preko komaraca. “Komarac se zarazi ubodom bolesne osobe, posebno u akutnoj fazi bolesti, kada pacijent ima povišenu temperaturu i kada je povećana koncentracija virusa u krvi. Potrebno je desetak dana, da taj komarac postane infektivan i da može da prenese infekciju na neku drugu osobu”, objasnila je doktorka.

SIMPTOMI

Dr Slavica Maris je istakla da se simptomi razlikuju u odnosu na težinu bolesti. “Pacijent ima visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, intenzivnu glavobolju. Mogu se javiti osip po tijelu, mučnina i povraćanje, ali su retke ozbiljnije komplikacije”, rekla je dr Maris, a kada govorimo o težim oblicima bolesti, doktorka je navela denga hemoragičnu groznicu.

“Simptomi denga hemoragične groznice mogu biti blagi, ali postepeno se pogoršavaju u roku od nekoliko dana. Pored blagih simptoma denga groznice, mogu se javiti i znaci unutrašnjeg krvarenja, a moguće je krvarenja iz usta, desni ili nosa. Koža je vlažna, moguće je oštećenje limfnih i krvnih sudova, ali i unutrašnje krvarenje, smanjen je broj trombocita, stomak je osetljiv, primetne su male krvne mrlje ispod kože, puls je slab”, objašnjava Slavica Maris.

U slučaju da se ne leči na vreme, denga hemoragična groznica može da bude i fatalna. Kada je reč o sindromu denga šoka, doktorka je rekla da je to težak oblik denga groznice koji može da bude fatalan. “Mogući simptomi su intenzivan bol u stomaku, dezorijentacija, iznenadan i brz pad krvnog pritiska, teško krvarenje, povraćanje. Ukoliko se ne leči ovaj oblik na vreme, bolest može da bude smrtna. Na godišnjem nivou u Bangladešu premine od 20.000 do 25.000 osoba, najčešće deca i adolescenti, koji uglavnom imaju ovu težu formu bolesti”, rekla je doktorka.

Njen savjet je da izbjegavamo mirise koji privlače komarce, kao i da boravimo napolju u ranim jutarnjim i večernjim satima. “Vrsta komaraca koja prenosi bolest razmnožava se u čistoj, stajaćoj vodi. Kante sa vodom moraju da budu poklopljene, preporuka je i da se uklanja višak vode iz saksija sa biljkama”, rekla je doktorka Maris.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *