DA LI JEDETE DINJU? Evo šta to radi vašem zdravlju

Obiluje vitaminom C i vitaminom A (neophodan za dobar vid i ten), a u manjim količinama sadrži druge vitamine i minerale, koji je čine nezaobilaznom u očuvanju organizma od kardiovaskularnih bolesti, starenja, a poboljšava i probavu, rad bubrega te smanjuje krvni tlak. Novija francuska istraživanja pak tvrde da dinja jača i otpornost tijela na štetne UV-zrake, piše Ordinacija.večernji.hr.

Dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega ju je poželjno jesti nekoliko puta na dan.

 

Zdrastvene dobrobiti dinje

Na proučavanje dinje se nije provelo dovoljno vremena, a o pozitivnom utjecaju na zdravlje se dinju promatralo samo kao dio zdrave prehrane, ili se fokusiralo na zdrave sastojke. Iz tog je razloga teško donesti zaključke o jedinstvenom djelovanju dinje na zdravlje, ali voda, antioksidanti, vitamini i minerali u dinji pružaju organizmu razne dobrobiti.

MRŠAVITE UZ DINJU

Ako ste na dijeti, dinja je idealna poslastica koja sadrži oko 88 posto vode i samo 11 posto šećera, što je čini fantastičnim ljetnim niskokaloričnim osvježenjem. Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti koja će vas zasititi na duže vrijeme.

SNAGA ANTIOKSIDANATA

Antioksidanti se smatraju odličnom zaštitom protiv razvoja raka, a sve se svodi na slobodne radikale koji negativno utječu na zdravlje a antioksidanti se protiv njihovog utjecaja uspješno bore.

Dinja u sebi sadrži brojene antioksidante, a neki od njih su:

Selen
Beta karoten
Vitamin C
Lutein
Zeaksantin
Kolin
DOBROBITI ZA ZDRAVLJE SRCA

Postoje jako dokazi da prehrana bogata voćem i povrćem može utjecati na sprečavanje pojavnosti bolesti srca, a uz to može utjecati na snižavanje krvnog tlaka, prema pisanju stručnjaka s Harvarda.

ZDRAVLJE OČIJU

Uključivanjem više povrća i voća u prehranu možete sačuvati zdravlje očiju i spriječiti nastanak sive mrene ili makularne degeneracije, dva najčešća problema koja se tiču organa vida. Vitamin A koji se nalazi u dinji je važan nutrijent za zdravlje očiju.

ZDRAVA PROBAVA

Vlakna i voda koji se nalaze u dinji mogu pomoći pri održavanju redovite probave i spriječiti zatvor. Prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, vlakna se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Kako odabrati dobru dinju?
Odabrati dobru dinju može biti nešto teži zadatak jer ne možete vidjeti što se u njoj nalazi, a valja znati da je svježina ono što daje najbolji okus dinji. Uzmite dinju i ako ona miriše intenzivno, vjerojatno je zrela za konzumaciju, a takvoj dinji možete lako pritiskom malo utisnuti koru.

Ako još nije dovoljno zrela, možete ju staviti u kuhinju i pričekati nekoliko dana. Nemojte je nikako prati već čekajte da postane zrela. Dobro je znati da će stajanjem ona postati slađa, ali se pritom neće povećati udio šećera u dinji.

Kako jesti dinju?
Svježu dinju možete jesti samu, dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled. Iako odavno poznata kao nezaobilazan sastojak kompota, pekmeza ili sokova, ona je ipak puno više od deserta.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *