Trikovi koje ne znaju mnogi: Pogledajte kako se riješiti kamenca u kupatilu

Kamenac je prilično česta pojava u domaćinstvima, posebno u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju doprinose mnogi faktori.

Za stvaranje kamenca glavni ‘krivci’ su minerali u vodi, na prvom mestu kalcij, a potom magnezij i drugi, ali važan faktor mogu biti razni deterdženti i sapuni.

Kako biste spriječili nakupljanje kamenca, preduzmite sljedeće korake.

Koristite omekšivač vode

Omekšivačima vode nazivaju se uređaji koji uklanjaju kalcij, magnezij i druge minerale iz vodovoda i to je vrlo efikasan način da se spriječi pojava kamenca. Zahvaljujući njemu, voda nije toliko ‘tvrda’.

Koristite filter za vodu

Drugi način jeste filter, a iako postoje razne vrste, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za česmu koji s lakoćom uklanja nečistoće, opasna organska jedinjenja, bakterije, teške metale, fenole.

Očistite vodovod

Redovno čišćenje vodovoda je jedan od najboljih načina da preventivno delujete na pojavu kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće možete. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas riješi svih briga.

Koristite rastvor sode bikarbone

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže da se iz cijevi ukloni kalcij-karbonat, a najbolje djeluje u kombinaciji sa sirćetom. Pomiješajte jednu kašiku sode bikarbone sa 150 ml sirćeta i sipajte to u unutrašnjost cijevi, pa pustite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu da isperete, prenosi Magazin Novosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *