SVE VRIJEME STE SIR ČUVALI POGREŠNO I ZATO VAM SE KVARIO: Prije ubacivanja u FRIŽIDER morate da uradite 1 STVAR

Nema čovjeka koji ne vole da jede sir, ali je jako važno da se vodi računa o njegovoj svježini.

Posebno obratite pažnju kada su mliječni proizvodi u pitanju.

Dešava se da se jako brzo kvare ako se ne čuvaju kako treba.

Kako da vam sir ostane svjež u toplim danima? Prije nego što ga stavite u frižider obavezno uradite jednu stvar!

Mnogi ljudi obožavaju sireve i koriste ih u pripremi raznih jela. Ima ih u raznim oblicima i ukusima, a upravo zbog razlike, kako u ukusima, tako i u teksturi, sirevi i odgovaraju većini jela. Međutim, problematika sa sirevima jeste ta što se brzo kvare.

Sa druge strane, plavi sir i polutvrdi sir mogu direktno u plastičnu kesicu (kesa za zamrzivač ili bilo koja druga čista kesa). Međutim, mladi sir bi trebalo da čuvate u plastičnoj posudi sa poklopcem. Svjež sir bi trebalo da čuvate u originalnom pakovanju i da samo, na svakih nekoliko dana, promijenite vodu.

Također, sireve obavezno čuvajte u frižideru, na polici na kojoj čuvate povrće. Razlog zbog kojeg bi tamo trebalo da ih čuvate jeste temperatura koja je na tom mjestu hladna i stabilna, bez mnogo promjena, a takva je idealna za namirnice poput sira.

Kad god iskoristite sir uzmite novi komad papira za pečenje i plastičnu kesu, kako biste sačuvali svježinu sira. Ako govorimo o roku trajanja sireva, on također zavisi od vrste, ali ono što je najvažnije da zapamtite jeste da, što je sir tvrđi – rok trajanja će mu biti duži.

Kako biste sir sačuvali od buđi, iskoristite malo ulja i to tako što ćete namazati sir sa malo maslinovog ili biljnog ulja, a zatim ga spustite u plastičnu posudu sa poklopcem. Ulje uvijek možete da obrišete papirnim ubrusom, a također možete i da operete sir u toploj vodi i da uživate u njegovom ukusu.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *