Kad je otvorila usta kod ljekara ŠOKIRAO SE ZBOG CRNOG JEZIKA I DLAKA: Ovo može svima da se desi

Pacijentkinja (60) bila je šokirana kada joj je iznenada pocrnio jezik i kada su na njemu počele da se pojavljuju dlačice. Kako su objasnili ljekari u pitanju je burna reakcija organizma na antibiotik.

U izvještaju britanskog medicinskog magazina koji je prenio “Metro” pacijentkinja iz Japana koja se već 14 mjeseci bori sa rektalnim kancerom, javila se ljekarima kada su počele da se pojavljuju crne fleke na jeziku i dlake. Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Japanu, Kazuide Takata i Fumihito Hirai, rekli su da se pacijentkinja prvi put javila ljekarima zbog tretmana hepatitisa B.

Lekari pored jezika sa tamnim flekama ustanovili su da joj je lice promijenilo boju i da joj je donji dio lica sive boje. Iako se inicijalno sumnjalo na pridružene bolesti najviše ih je iznenadilo u kakvom je stanju jezik. U pitanju sindrom “crnog jezika” koji je bezopasan i najčešće je posljedica loše oralne higijene. Naime, dolazi do bakterijskog disbalansa u ustima koji se reflektuje u vidu promjene boje površine jezika.

Ljekari su ustanovili da je u pitanju burna reakacija na antibiotik koja je dovela do ove neprijatne nuspojave i da je promjena boje kože i oštećenje karakteristično kada je izazvano minociklinom (antibiotik koji se koristio za liječenje akni).

Kada je promijenjena terapija stanje se značajno popravilo. Po riječima stručnjaka da u ovom slučaju određene vrste antibiotika mogu da dovedu do promene boje kože lica i do oralnog stanja pacijenta zbog ravnoteže dobrih i loših bakterija u organizmu.

Stanje i boja jezika može da upućuje na zdravstveno stanje organizma i da li treba reagovati. U nekim slučajevima u pitanju je samo trenutna reakcija na lek ili na hranu.

Roze jezik – ovo je zdrava boja jezika i znak je da je organizam u ravnoteži i da sve funkcioniše kako treba.

Crven jezik – Može biti znak infekcije, ali isto tako posljedica jake alergije.

Jako crven jezik – Uglavnom ukazuje na probleme sa krvotokom i radom srca.

Žućkaste naslage – Problemi sa stomakom ili jetrom.

Blijed jezik – Nedostatak vitamina i nepravilna ishrana

Bijeli jezik – Dehidratacija organizma i prisustvo gljivica. Bijeli jezik je veoma čest u toku gripa i težih prehlada.

Bijele naslage – Ukoliko su bijele naslage tanke i lako se skidaju iz pomoć četkice za zube to je potpuno normalno, međutim, ukoliko su naslage veće i čišćenje ne pomaže ovo je uglavnom posledica infekcije i potrebe organizma da se odbrani. Obavezno konsultujte ljekara.

Kad god vam je sumnjiv izgled jezika najbolje da razgovarate sa svojim ljekarom jer nekad nešto možda izgleda strašno, a zapravo nije i obratno.

(ZenaBlic)

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *