OVA MOĆNA BILJKA JE SADA MNOGO TRAŽENA, BERBA POČINJE U MAJU: Traže je čak i medvjedi, a na pijacama najprodavanija

Biljka sremuš, čija sezona branja počinje u maju, dobra je za čitav organizam i detoksikaciju tijela.

Sremuš je moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja tijelo i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medvjeđi luk, jer krepi i ove krupne životinje. Ako osjetite miris bijelog luka ovih dana, znajte da se u blizini nalazi sremuš.

“Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji beli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u život. Pojedu ovo tri, četiri puta i okrepe se. Ne kaže se uzalud – ‘zdrav kao medved'”, rekao je Zoran Ćeriman iz Čačka, kod koga je na Zelenoj pijaci već godinama unazad, u ovo doba, najprodavaniji upravo sremuš.

Sezona njegovog branja traje u maju, a na padinama Jelice ima ga u izobilju. Berači se kući vraćaju sa punim korpama divljeg bijelog luka, a veoma tražen bio je u vrijeme vanrednog stanja. Oni koji dobro poznaju ljekovito bilje kažu da sremuš čisti organizam od toksina, ima antibaktirijsko i antivirusno dejstvo.

“Vrlo je zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme. Najbolji je kad se napravi sa rakijom komovicom. Isjecka se i stavi u flašu. Miris bijelog luka ova biljka ima samo dok se jede, a poslije se ne zadržava i ne isparava. Po izgledu najviše liči na đurđevak”, kaže Biljana Đorđević iz sela Slatinska banja podno Jelice.

Ono što je siguno jeste da sremuš višestruko pomaže i to na nekoliko načina, jer se iz njegove berbe svi vrate preporođeni. Boravak u šumi i potraga za biljem puni baterije, naročito sad poslije perioda izolacije i boravka u zatvorenom prostoru.

(Mondo/RINA)

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *