ŽENE U 50. GODINAMA MORAJU DA UZIMAJU 1 MINERAL: Usporava starenje, sprječava bolest – u ovoj hrani ga ima najviše!

Saznajte koji mineral treba da uzima žena starija od 50 godina – obratite pažnju na simptome koje pokazuju na deficit. Važan mineral za zdravlje, mladolikost i regulisanje hormona, evo u kojoj hrani ga ima!
U 50-im godinama života, žene se suočavaju sa promenama hormonskog statusa, ulaze u menopazu i suočavaju se sa određenim simtopmima, od kojih neki mogu biti neprijatni. Zbog toga je važno obratiti pažnju na način ishrane i zdravlje, kako zbog dugovečnosti, tako i zbog lepote.

Glavni neprijatelji vašeg zdravlja, vitke linije i mladolikosti svakako su šećer, rafinisana hrana, sjedilački način života i stres. Takođe, važno je da imate raznovrsnu ishranu koja je bogata svim potrebnim vitaminima i mineralima, a jedan je posebno važan u ovom životnom dobu – SELEN. Selen je snažan antioksidans, usporava starenja tela, neutrališe slobodne radikale, povoljno utiče na stanje kose i kože. Pomaže u smanjenju rizika od hormonalnih poremećaja, pa je selen veoma važan za žene koje ulaze u menopauzu. Zbog svojih antioksidativnih svojstava jača imuni sistem i usporava spoljašnje i unutrašnje starenje. Podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Povoljno deluje na nervni sistem i prevazilaženje stresa. Učestvuje u apsorpciji određenih vitamina.
Nivo selena je potrebno provjeriti labaratorijski, ali postoje i simptomi koji ukazuju da patimo od deficita:

Stalni osjećaj slabosti i umora
Hormonski i kardiovaskularni problemi bez očiglednih razloga
Koža, kosa, nokti se pogoršavaju
Promjena boje noktiju
Isti simptomi mogu imati hiljade uzroka. Zbog toga je bolje da se konsultujete sa svojim ljekarom i nikako ne uzimajte suplemente na svoju ruku, jer previše selena može biti opasno.
Koja hrana sadrži selen?
U ishranu uključite: ribu i plodove mora, pistaće, pečurke, jaja, pšenične i ovsene mekinje, kokos, suncokretovo sjeme i orašaste plodove, mast, sir, bijeli luk. Hrana koja ometa apsorpciju selena su: slatkiši, peciva, gazirani napici. Ako dnevno jedete oko 50 g pečurka, ili 70g kokosa, ili jedan do dva brazilska oraha, imaćete dovoljan nivo selena u organizmu.Izvor: Sensa

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *