KAKO DA GAJITE ZAČINE NA TERASI: 3 biljke koje možete stalno da berete i koristite za kuhanje, njegu i zdravlje

Ako želite da gajite začine na terasi na kojoj ima dosta sunca, savjet je da to budu ruzmarin, žalfija i timijan, poznat i pod imenom majčina dušica.

Na balkonima najčešće nema prostora za mnogo biljaka, pa tada nema ni mogućnosti da se sadi povrće za kućnu upotrebu. Ako želite da bar nešto odgajite što ćete moći da koristite pri kuhanju, najbolje je da odaberete začinske biljke.

Prethodno izaberite mjesto za saksije, osigurajte ih od pada i pripremite laki humus, izmiješan sa “perlicama” stiropora. Ako je terasa okrenuta ka suncu, evo koje se biljke najčešće savjetuju.

Ruzmarin voli sunce i treba mu bar šest sati direktnog svjetla u toku dana. Ova aromatična biljka, idealna za kuhinjsku upotrebu, ali i pripremu kozmetičkog ulja, traži rastresitu, pjeskovitu zemlju.

timijan-majcina-dusica-min

Nemojte ga zalivati previše često. Na dva-tri dana, proverite prstom kakva je zemlja – ako vam se lepi za kožu, još nije vrijeme za zalivanje.

Ruzmarin možete da berete tokom cijele godina, a najjači miris mu je prije cvjetanja – u proljeće. Odsjecajte izdanke dužine do 15cm, a možete listiće i da osušite i čuvate u papirnoj kesi, na tamnom i hladnom mjestu.

Timijan, poznat i kao pitoma majčina dušica, upotrebljava se kao ljekovita biljka, ali i u kulinarstvu. Ni ova biljka nije zahtjevna, odgovara joj “mršava” zemlja u kojoj može da bude čak i sitnog šljunka.

Što više sunca ima, to joj je miris jači, a možete da je berete cijele godine. Nemojte dozvoliti da se zemlja u saksijama potpuno osuši, a povremeno dodajte i malo tečnog đubriva.

Žalfija će uspijevati na suncu, ali i u senci, s tim što joj onda miris neće biti baš tako jak. Početnici se obično iznenade kad vide koliko je ovo atraktivna biljka, sa prelepim sivozelenim listovima koji deluju kao da su prekriveni srebrom.

Koristi se u kao začin, ali i u toplim napicima. Tinkture od žalfije su odlične za kosu i kožu. Ova lepa, žbunasta biljka može da izdrži sušu pa izbjegavajte da je “udavite” čestim zalivanjem.

Bere se tokom cijele godine, a lišće može da se osuši ili zamrzne za kasniju upotrebu.

Tekst: Lepa&Srećna

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *