AKO OVO URADITE CVIJEĆU I CVJETAĆE KAO LUDO: Stare domaćice su koristile tu TEHNIKU, odmah je isprobajte

Postoje razne tehnike i metode za uzgajanje bujnog cveća ali u ovu ćete se sigurno riješiti i korova.

Vaša bašta će izgledati nikad bolje.

Malčiranje zemljišta je sjajna metoda koja štiti biljke od spoljnih faktora svake vrste.

Prirodni malč može da predstavlja i vrstu đubriva, pa njegovim posipanjem možete da obogatite sastav zemljišta i, zavisno od vrste biljke, da pojačate njen rod i za 50 odsto. Malčiranje, takođe, može da vam pomogne i da uljepšate svoj vrt, jer daje uredniji izgled.

Prvenstvena uloga malča jeste zaštita zemljišta, a posebno podzemnog korijena biljke od niskih temperatura, ako se koristi u hladnijem periodu godine. Na taj nalin, drastično se smanjuje vjerovatnoća da će biljka uvenuti usljed mraza i hladnoće. Ukoliko se, pak, koristi ljeti, malč obezbjeđuje vlagu jer upija vodu od zalivanja, pa štiti biljku od sušenja usljed previsokih temperatura.

Zahvaljujući malčiranju, riješićete se i korova, jer njegove sjemenke ispod malča neće dobijati dovoljno sunčeve svjetlosti, pa će tako sporije i rasti. Ovo sprječava njihov opstanak, dok vaše cvijeće i usjevi neometano rastu.

Ova tehnika smanjuje i spiranje hranljivih materija jer ih drži bliže korijenu biljke, poboljšavajući njeno fitosanitarno stanje i sprečavajući prisustvo bakterija i drugih štetnih mikroorganizama.

Šta se koristi za malčiranje?

Svakako su preporučljivi prirodni materijali, ali s obzirom na to da oni nisu uvijek dostupni, to donekle otežava njihovu upotrebu. Za pravljenje malča, od prirodnih materijala se najčešće koriste kora drveta, pokošena trava, slama, lišće, borove iglice, piljevina, kompost…

1273191-profimedia0081329209-ff

foto: GWI/Rita Coates / Garden world images / Profimedia

Pokošena trava se stavlja u sloju 1-4 cm oko biljke. Ona na prirodan način obogaćuje zemljište hranjivim materijama poput azota, smanjuje pucanje plodova, pa je preporučljivo da je koristite u proizvodnji paradajza i plavog patlidžana. Jedina mana je to što duga primjena slame povećava kiselost zemljišta.

Slama je korisna zato što odbija sunčeve zrake prema biljkama, dobro upija i čuva vodu i dobar je izolator. Jednostavna je za korištenje i lijepo izgleda.

Ukoliko se odlučite za malčiranje suvim lišćem, nanesite ga u sloju od 5 do 8 cm. Izbjegavajte listove hrasta i oraha jer ove dvije biljke sadrže otrovne supstance, koje mogu naškoditi biljkama. Kora drveća se takođe koristi, a ona daje zaista lijep i uredan izgled svakom zasadu. Njena mana je to što privlači glodare.

1214169-profimedia0704341160-ff
foto: Profimedia

Od vještačkih materijala, možete koristiti plastičnu foliju ili šljunak za malčiranje. Šljunak je koristan zato što će držati glodare dalje od vaših zasada. Sa druge strane, plastična folija, koja se danas i najčešće koristi za malčiranje, štiti zemlju i biljke od visokih i niskih temperatura i od korova, ali ne hrani tlo i ne razgrađuje se, piše krstarica.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *