KOLIKO DUGO MOGU DA STOJE KUHANA JAJA PRIJE NEGO ŠTO POSTANU OPASNA: Ovo je jasan znak da nešto nije u redu sa njima

Stručnjak otrkiva koliko dugo kuhana jaja mogu da stoje prije nego što postanu opasna po zdravlje.

Osim što su zdrava i ukusna, kuvana jaja često su i veoma praktična solucija kada je priprema obroka u pitanju, budući da mogu da stoje nekoliko dana u frižideru. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo smijemo da ih čuvamo tako.

Kuhana jaja mogu da se pokvare i zapravo imaju jako kratak rok trajanja, znatno kraći od svježih jaja. To je zbog toga što kuvanjem jaja uklanjamo zaštittni spoljni sloj koji oblaže ljusku – zbog čega je ona ranjiva na vazduh, bakterije i druge stvari koje mogu da kontaminiraju jaje i ugroze naše zdravlje.

Stručnjak Ana Kalušević, objasnila je na RTS-u koliko dugo smemo da čuvamo kuhana jaja u frižideru.

kako-da-vam-ne-puknu-uskrsnja-jaja-6-trikova-da-vam-ljuska-ne-napukne-tokom-kuvanja-i-farbanja-jaja-02

– Sedam dana nakon Vaskrsa bi bio maksimum, ali ako smo čuvali jaja na hladnom, odnosno u frižideru, nekih 5-7 dana je preporučeno, međutim, nama se često dešava da te činije sa jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi i to smanjuje taj rok trajanja, odnosno trebalo bi da iznosimo samo onoliko jaja koliko će porodica upotrebiti, znamo da gdje su djeca tu se razbije mnogo više jaja, pa ta razbijena jaja, takođe imaju kraći rok trajanja, znači ona ne mogu nikako 7 dana, znači trebalo bi ih pojesti u naredna 2, maksimum do 3 dana. Prijedlog je da tokom obroka iznesete i da što više bude u frižideru ili bar u nekoj veoma hladnoj prostoriji – objasnila je Kalušević.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste miris. Ako primetite da kuhana jaja imaju neprijatan miris koji podsjeća na sumpor, odmah ih bacite.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *