KAKO DA OFARBATE JAJA VOSKOM: Naša stara tehnika daje najljepše šare, pratite sljedeće korake i rezultat će vas ODUŠEVITI

Kako se jaja boje svijećom detaljno smo vam objasnili u nastavku. Uz malo strpljena, imaćete najljepša jaja na svečanoj trpezi!

Uskršnja jaja išarana voskom su posebno dekorativna i sigurno će zauzeti posebno mjesto na svečanoj trpezi. Šaranje voskom nije komplikovana metoda ukrašavanja jaja, a pruža vam mogućnost da iskažete svoju kreativnost.

Evo šta vam je potrebno za ovaj način dekorisanja jaja:

obična olovka

– boje u kesicama (s pigmentom, najjeftinije)

– velika debela svijeća

– jaja

Na običnu olovku nabodite čiodu sa loptastim vrhom, to će vam biti alat za šaranje jaja. Upalite svijeću, nek se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljen vosak. Umačite čiodu u otopljen vosak, zatim na vatru plamena, i brzo prinosite jajetu pa crtajte.

Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ukoliko je namaz pretanak, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvijek čiodu s voskom otopite u plamenu, to je veoma važno za postupak!

Šarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na kesici (stavite po 2 kesice, a vode i sirćeta prema uputstvu za jednu). Okrećite jaje da se ravnomerno oboji. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga salvetom i prinesite ravno na plinski plamen – na vatru.

Pazite prste! Vosak će se otapati pa ga odmah brišite salvetom.

 

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *