Kako treba da sipate omekšivač ako hoćete da vam veš divno miriše

Odjeća će duže zadržati svoj oblik i boju i istrošiti se sporije ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako kao i vruća imate dobru mašinu za pranje veša i deterdžent.

Samo stvari kao što su posteljina ili peškiri treba da prati na 90 ° C za dezinfekciju. Sve ostalo može prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača
Višak deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neprijatan miris, a previše omekšivača čini da se odjeća teže ispire. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite da koristite mernu posudu.

Ako su vaše stvari jako prljave, koristite način pranja ili pokrenite 2 ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odjeću
Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava peglanje.

Međutim, tokom vremena se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastina ili spandeksa.

Prekomjerno pranje teksasa
Proizvođači teksasa imaju radikalno mišljenje o ovoj tački: oni savetuju da odustanete od mašinskog pranja kako bi sačuvali boju duže.

Ako niste spremni da poštuje ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 mjeseci, zavisno od toga koliko često nose farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tijela.

Loše održavanje mašine za veš
Prljavština, ostaci deterdženta i sve što se nakuplja u mašina za pranje veša tokom vremena, prije ili kasnije će doći na vašu odjeću, što će dovesti do loših mirisa i bijelih mrlja. Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

– Ispraznite mašinu u što kraćem roku nakon svakog pranja.

– Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

– Redovno sušite pregradu za deterdžent.

– Jednom mjesečno, upalite mašinu ”na prazno” s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju.

Pogrešno sušenje
Nepravilno sušenje utiče na vašu odjeću nepovoljno kao i neispravno pranje. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbjegnete greške:

– Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suhu i osjetljivu tkaninu.

– Nemojte na žicu za sušenje kačiti pletene i vunene predmete jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini.

– Prije kačenja veš protresite kako biste spriječili gužvanje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*