ŠTA ZNAČE BIJELE FLEKE NA DONJEM VEŠU? Skoro svaka žena ih je uočila, a EKSPERTI otkrivaju STVAR koju moramo ZNATI

Mnoge žene s pitaju šta znače bijele fleke na donjem vešu koje je gotovo svaka bar jednom u životu primijetila.

Žene su vjerovatno često u prilici da primete bele fleke na svom donjem vešu, te se često pitaju šta je uzork. Međutim, iz Muzeja vagine u Londonu ističu kako je ovo popularna tema i da dosta devojaka i žena ne zna uzrok.

Higijena intimne regije je veoma važna, kao i redovno menjanje donjeg veša. Međutim, to ne igra presudnu ulogu u pojavi bijelih fleka na donjem vešu.

Zaista nas nisu ništa naučili o našim tijelima, to je stvarno nepravedno. Ostavili su nas da puno toga naučimo i shvatimo sami. Najčešće nas to na kraju pojede iznutra jer se bojimo da s nama nešto nije u redu, ali nam je previše neugodno govoriti o tome”, bio je jedan od komentara.

Iz Muzeja va*ine ističu da je ovo sasvim normalna pojava, te da nema mjesta panici.

“Dobijamo puno povratnih informacija od ljudi koji nisu znali da se to događa ili zašto se to događa. Blede mrlje na vešu nisu znak prljavštine ili loše higijene, to je nešto što se događa kada kiselost potpuno zdrave materice provede vrijeme u kontaktu s tkaninom, a to je posebno primjetno na tamnijim tkaninama”, objasnili su iz muzeja.

Tokom života, nivo kiselosti materice varira, te svaka životna faza sa sobom nosi određenu pH vrijednost. Nivo kiselosti je obično oko 3,8 – 4,5 pH u godinama kada imate menstruaciju, a nešto iznad prije puberteta i nakon menopauze.

“Ovaj se sekret povećava tokom ovulacije i trudnoće zbog povećanja cervikalne sluzi “, dodao je ginekolog dr Aleks Eskander.

“U svijetu u kojem se o va*inama ne govori puno, nije iznenađenje što niko te podatke ne prenosi u školi ili kod kuće, jer ni mnogi roditelji, pa čak i zdravstveni radnici ne znaju ove činjenice” , zaključila je Zoe Viliams iz muzeja za IFLScience.

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *